Water Bulgaria  

Нови съвременни съоръжения подобряват пречистването на отпадъчни води в София

08.05.2024   |   Начало»Бизнес

В навечерието на 40-тата годишнина от изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води "Кубратово" (СПСОВ) започва внедряване на две междинни "стъпала на пречистване" в технологичния процес на станцията, съобщават от Софийска вода. Съоръженията вече имат Акт 16 и предстои въвеждането им в експлоатация, което по план трябва да се реализира в пълен капацитет до началото на 2025 г. С двете новооткрити инсталации на СПСОВ "Кубратово" се покриват последните екологични изисквания на Европейския съюз.

Изграждането на съоръжение за термална хидролиза и анамокс инсталация на СПСОВ "Кубратово" се реализира по проект на Столична община (СО) по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). То е част от стратегията за управление на утайките на СО, разработена в партньорство със Софийска вода - част от Веолия.

Очаквани резултати

С помощта на новите инсталации ще се подобри процесът на преработване на утайките, които се отделят от постъпващите от канализацията на София води, както и качеството на пречистената отпадъчна вода, в съответствие с най-новите екологични стандарти на ЕС.

От утайките ще се извлича повече биогаз, а количеството на остатъчния продукт в края на процеса драстично ще се намали. Чувствително ще се подобри пречистването на водния екстракт, който се отделя при обезводняване на утайката. Това ще улесни и следващия етап в пречистването на водата преди обратното й заустване в природата.

Повече за новите инсталации

Първото съоръжение въвежда технологията на термална хидролиза. В стандартния процес на обработка на утайките те преминават през сгъстяване преди да постъпят в метан танковете, в които от тях се извлича биогаз. С новоизградената мощност се въвежда едно междинно стъпало преди метан танковете, в което под висока температура и налягане микроорганизмите в утайките се разграждат.

Това води до няколко ползи. На първо място намалява обемът на утайката, която остава в края на процеса по пречистване на практика остатъчен продукт. Ако досега съотношението превърната в биогаз утайка и остатъчна утайка е било 40% на 60%, то новата технология го оптимизира до 60% на 40% в полза на преобразуваната в биогаз утайка. Освен това ще се елиминира необходимостта от 6-месечно престояване на утайката, тъй като тя ще бъде годна за реализация в земеделието веднага след процеса на преработване и стабилизация. Всичко това ще доведе и до оптимизация при оползотворяването й.

Целият процес ще бъде енергийно автономен, тъй като се обезпечава от зелената енергия, генерирана от увеличеното количество извлечен от утайките биогаз. Така енергийният баланс на станцията и амбицията на Софийска вода да бъде изцяло енергийно неутрална до 2025 г. се запазват.

Втората новоизградена инсталация третира течността, която се отделя в процеса по обезводняване на утайката. Досега отделената течност постъпва директно в биобасейните за следващия етап на пречистване, при което съдържанието на азот в постъпилата в биобасейните течност надвишава най-новите екологични изисквания на ЕС. С новата анамокс инсталация ще се намали концентрацията на азот в пречистената отпадъчна вода.

Благодарение на нея количеството азот във водите от обезводнена утайка трябва да спадне с 90% и така заустваната в природата пречистена вода изцяло ще отговаря на действащите европейски изисквания.

С внедряването на двете нови технологии софийският ВиК оператор е пионер в технологичното развитие на сектора. Инсталациите са новост не само за България, но са рядко срещани и в мрежата на концесионера Веолия, който оперира в 58 страни по света, отбелязват от Софийска вода.

     
Източник: Софийска вода

Ключови думи: Софийска вода   Веолия   пречистване на отпадъчни води   анамокс инсталация   термална хидролиза  

Област: ВиК  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...