Water Bulgaria  

Публикуваха доклад за възстановяването на градските реки в България

08.05.2024   |   Начало»Проекти

Възстановяването на градските реки в България е критично важно за опазване на природата, управление на водните ресурси, подобряване на качеството на водата и създаване на природни и рекреационни обекти за градското население. Тези заключения се съдържат в наскоро публикувания доклад "Подходи при възстановяване на градските реки", изготвен по инициатива на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Целта на доклада е да предостави научна основа за възстановяване на доброто състояние на градските реки. Подготовката на документа обединява усилията на местните власти и представители на институции, научни и граждански организации, бизнес организации както и на отделни граждани, ангажирани с идеи и дейности за екологичното възстановяване на градските реки, информират от министерството.

Автори на научната разработка са д-р Радослава Бекова от Института по океанология и д-р Милена Павлова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. В нея са представени стратегии за успешно възстановяване на речни екосистеми, погрешни схващания и реалистични резултати, фактори с влияние върху речното възстановяване.

Повече за доклада

Докладът обхваща научни изследвания и международен практически опит в екологичното възстановяване на реки.

Разглеждат се ефектите от урбанизацията върху речните екосистеми, известни като "синдром на градския поток". Междуправителственият панел за климатични промени (IPCC) сочи, че речните наводнения са един от най-широко разпространените резултати от изменението на климата. През 2009 г. Европейската агенция по околна среда установява, че само 15% от сладководните местообитания са в благоприятно състояние, 30% са в лошо състояние, а 35% са силно повлияни и на практика "мъртви", се посочва в изследването.

В анализа е акцентирано, че за да се осигури устойчиво управление на околната среда, в международен план се насърчава развитието на многофункционални реки, които да действат като екокоридори, осигурявайки високо биологично разнообразие. Освен това те могат да бъдат свързани с паркове и други зелени площи и така да подобрят градския пейзаж и да увеличат качеството на живот на жителите.

В България темата за възстановяване на градските речни системи става все по-актуална, тъй като над 90% от реките преминават през градски или селски райони и повечето от тях са силно повлияни от човешката дейност. Като пример за добра работа на държавните органи са посочени проверките за установяване на възможния източник на замърсяване на река Бели Лом – дейност, която представлява добра практика при стартирането на проекти, свързани с възстановяване на повлияни от човешката дейност реки.

Друг пример за силно засегната и модифицирана речна система е река Перловска в София. Основното ѝ предназначение в момента е да се използва като канал за отвеждане на силно замърсени води (както законни, така и незаконни зауствания). Процесът на възстановяване на нейния естествен облик може да допринесе за намаляване на риска от евентуални наводнения и за създаване на климатични острови.

В научната разработка е предложена и структура на пилотен проект за възстановяване на градска река. Акцентира се върху факта, че разработването на дългосрочните планове за възстановяване на реките в България е от съществено значение по редица причини:

  • Позволява на различните заинтересовани страни да се съгласуват и да работят заедно по постигането на общи цели;
  • Планирането предварително на възстановителните дейности допринася за по-ефективно използване на финансовите и човешките ресурси;
  • Подпомага поддържането на дългосрочната жизнеспособност на екосистемите;
  • Позволява планиране на предпазни мерки срещу наводнения и други бедствия;
  • Създава обществено признание и подкрепа за проекта.

Пълният текст на доклада може да намерите тук.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: Речни екосистеми   градски реки   възстановяване на градски речни системи  

Област: ВиК  

Кселекс
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...