Water Bulgaria  

Международна конференция насочва вниманието към водите в защитени зони

Четвъртата международна конференция и семинар на тема "Водите в чувствителни зони и защитени територии" се организира от Европейската асоциация по водите (EWA) и Хърватското дружество за контрол на замърсяването на водите (CWPCS). Тя ще се проведе от 10 до 13 април 2024 г. в град Пула, Хърватия.

Събитието ще събере учени, експерти, предприемачи и представители на общинската администрация, за да представят най-новите резултати от изследвания и да обменят идеи за научни, технически, социално-икономически, правни и образователни аспекти на опазването и рационалното използване на ценни чувствителни водни ресурси и екосистемни услуги.

Целите

Чувствителните и защитени територии са важни не само за опазването на природата и нейното биоразнообразие, но и за тяхното значение за задоволяване на различни потребности на човека. Всеки ден виждаме, че човешката дейност и драстичният растеж на населението увеличават негативното въздействие на климата и земеползването върху физическата среда. Това води до влошаване на човешкото здраве и екосистемните услуги, замърсяване на водата, почвата и въздуха, дисбаланс на биогеохимичните цикли и огромно количество отпадъци.

Много системи с подпочвени и повърхностни води са подложени на значителен натиск поради прекомерна употреба или замърсяване и нуждата от водни ресурси нараства драстично. По-доброто познаване на това как да се идентифицират и смекчат предизвиканите от човека екологични проблеми е от съществено значение при определянето на политики и вземането на решения по отношение на балансирането на нуждите от водни ресурси с тяхната наличност.

Въпреки че през последните десетилетия е постигнат значителен научен напредък в управлението на водните ресурси и биоразнообразието с оглед изменение на климата, все още има сфери, които се нуждаят от допълнително изследване. Целта на конференцията е да допринесе за разширяване на научните познания, насочени към нови иновативни и рентабилни решения за опазване на водите и биоразнообразието, както и промени в регулаторната рамка за чувствителни зони и защитени територии.

Тематични области

Темите на презентациите и дискусиите на форума са групирани в следните основни направления:

  • Интер- и трансдисциплинарни изследвания в областта на чувствителни зони и защитени територии;
  • Ефективно управление на водите и отпадъчните води в чувствителни зони и защитени територии при изменението на климата;
  • Биоразнообразие и водни екосистеми – връщане на природата в нашия живот;
  • Водите в чувствителни крайбрежни зони;
  • Развитие на законодателната рамка, свързана с чувствителни зони и защитени територии.

Семинар

Семинар на тема "Интегрирано управление на отпадъчните води – от бита до водосборния басейн" с продължителност 8 учебни часа ще се проведе на 10 април.

Интегрираното управление на отпадъчните води от ниво индивидуално домакинство до ниво водосборен басейн е основен елемент на дългосрочното и устойчиво поддържане на естествения биологичен баланс и защитата на човешкото здраве чрез поддържане на минимално добро екологично и химично състояние на повърхностните води и съответно подземни водни тела.

Целта на семинара е да предостави на участниците нови знания, които са пряко приложими в професионалната практика, чрез внимателно подготвен, цялостен и интердисциплинарен подход. Семинарът ще осигури на участниците професионално обучение в областта на техническите науки, строителното и хидротехническото инженерство, както и в сферата на опазването на околната среда в химичното и геоложко инженерство.

Крайният срок за онлайн регистрация за участие в конференцията е 5 април 2024 г.

     
Източник: EWA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EWA   защитени територии   екосистемни услуги   управление на водите  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...