Water Bulgaria  

ЕК прие нови мерки за укрепване на устойчивостта на водните ресурси и качеството на водите

21.03.2024   |   Начало»Бизнес

Европейската комисия (ЕК) прие нови мерки, насочени към укрепване на устойчивостта на водните ресурси и подобряване на качеството и количеството на питейната вода в Европейския съюз (ЕС), които ще влязат скоро в сила.

Методика за измерване на микропластмаса във водата

Приетата стандартизирана методика за измерване на наличието на микропластмаса в питейната вода ще подпомогне държавите членки при събирането на информация за наличието на микрочастици пластмаса във водоснабдителната верига. Понастоящем в ЕС се използват различни методи за измерване на съдържанието на частици микропластмаса в питейната вода, което силно затруднява сравняването и тълкуването на резултатите от мониторинга.

Регламентиране на повторното използване на отпадъчни води

В наредба за гарантиране на безопасното повторно използване на пречистени отпадъчни води за напояване в селското стопанство ЕК посочва технически елементи за изготвянето на планове за управление на риска – процеси за производство, съхранение и разпределение на рециклираната вода и идентифициране на потенциалните опасности, свързани с повторното използване на отпадъчни води.

Устойчиво използване на морските ресурси

Комисията публикува съобщение в подкрепа на държавите членки относно определяне на "доброто екологично състояние" на моретата и спазване на гранични стойности за устойчиво използване на морските ресурси. В него се пояснява, че праговите стойности (напр. за максимално допустимите нива на подводен шум, за максимално допустимите количества отпадъци по плажовете), договорени от държавите членки на ниво ЕС или чрез регионално сътрудничество, следва да се използват при актуализацията на морските стратегии съгласно Рамковата директива за морска стратегия до октомври 2024 г. Като използват договорени стандарти и ясни параметри, държавите членки ще предоставят сигурност на икономическите оператори относно начините за устойчиво използване на морето с избягване на необратими вреди за морските организми и техните местообитания.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: Качество на водите   замърсяване с микропластмаса   пречистване на отпадъчни води   морски стратегии  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...