Water Bulgaria  

Отбелязаха Световния ден на влажните зони

На 2 февруари традиционно се отбеляза Световният ден на влажните зони с информационни и образователни кампании. Темата тази година бе "Влажните зони и благосъстоянието на човека", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Кампания 2024

С темата всяка година се акцентира на ползите и значението на влажните зони за човечеството и природата. Тази година Световният ден на влажните зони насочи вниманието към връзката, която хората са имали с влажните зони от началото на съществуването си до днес.

Кампанията за 2024 г. подчертаа, че са нужни спешни действия, за да се запазят и възстановят тези богати на биологично разнообразие екосистеми, които са в основата на човешкото благополучие.

Международни изследвания показват, че от 1700 г. досега близо 90% от влажните зони в света са деградирали, а човечеството губи влажни зони три пъти по-бързо в сравнение със загубата на горите. Влажните зони са критично важни екосистеми, които допринасят за биоразнообразието, смекчаването на изменението на климата и адаптирането му, наличието на прясна вода, развитието на световната икономика.

Затова е необходимо да се повиши националната и глобалната осведоменост относно влажните зони, за да се обърне тенденцията на бързата им загуба и да се насърчат действия за опазването и възстановяването им.

Рамсарски места в България

Световният ден на влажните зони е глобална кампания под егидата на ООН и се отбелязва официално от 2022 г., а датата е свързана с подписването на Конвенцията за влажните зони с международно значение на 2 февруари през 1971 г. в иранския град Рамсар.

България е сред първите страни, присъединили се към Рамсарската конвенция за влажните зони. В списъка на Конвенцията за влажните зони с международно значение (Рамсарските места) нашата страна е представена с 11 влажни зони с обща площ 49 912,43 ха, което представлява 0,45% от територията на страната. Това са Атанасовско езеро, Комплекс Беленски острови, Дуранкулашко езеро, Остров Ибиша, Шабленско езеро, Местността Пода, Поморийско езеро, Комплекс Ропотамо, Езеро Сребърна, Езеро Вая и Карстов комплекс Драгоманско блато.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: Влажни зони   Рамсарски места  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...