Water Bulgaria  

ЕК прие нови хигиенни стандарти за материали и продукти в контакт с питейна вода

31.01.2024   |   Начало»Бизнес

Европейската комисия (ЕК) прие нови минимални хигиенни стандарти за материали и продукти, които влизат в контакт с питейна вода. Те ще влязат в сила от 31 декември 2026 г. за материали и продукти, използвани в нови, както и за реновирани или ремонтирани инсталации. С прилагането на новите изисквания ще се предотврати развитието на микроби и ще се намали рискът от изтичане на вредни вещества в питейната вода.

Какво е новото

Новите стандарти ще се прилагат за материали и продукти, предназначени за използване в нови инсталации за снабдяване, пречистване, съхранение или разпределение на вода, както и за захранващи тръби, клапани, помпи, водомери, фитинги и кранове при ремонтни дейности. В резултат водата ще стане по-безопасна за пиене, а също така ще се намали административната тежест за производителите на съответните материали и продукти, както и за националните власти.

Досега поради слаба хармонизация в рамките на ЕС производителите трябваше да търсят одобрение във всяка държава, в която желаят да продават своите продукти. Новите правила ще опростят процедурата по одобрението, извършвана преди от специализираните национални органи.

Отговарящите на новите стандарти материали и продукти, ще получат европейска декларация за съответствие и специална маркировка на ЕС. Така продуктът ще може да се продава свободно в целия ЕС без ограничения, свързани с възможни опасения за общественото здраве или околната среда.

Предистория и цели

Директивата за питейната вода беше преразгледана през 2020 г. и новите правила влязоха в сила в целия ЕС през януари 2021 г. Ревизираната директива гарантира по-безопасен достъп до вода за всички европейци и гарантира най-високите стандарти в света за питейна вода, в съответствие с целта за нулево замърсяване, обявена в Европейския зелен пакт.

Новите правила отговарят и на първата по рода си успешна европейска гражданска инициатива "Right2Water", която събра 1,6 млн. подписа в подкрепа на подобряването на достъпа до безопасна питейна вода за всички европейци.

Директивата има за цел да защити здравето на гражданите на ЕС чрез определяне на строги стандарти за качество. Държавите членки трябваше да транспонират тази директива в националните законодателства до 12 януари 2023 г. Все още шест държави не са го направили. С тях ЕК работи в тясно сътрудничество, за да гарантира, че изискванията ще бъдат правилно отразени на ниво национално законодателство.

Продължава работата по допълнителни методологии и насоки, изисквани от Директивата за питейната вода, включително относно измерването на наличието на микропластмаси и пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS) в питейната вода.

     
Източник: ЕК; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   Директивата за питейната вода   хигиенни стандарти   водоснабдяване  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...