Water Bulgaria  

IWA провежда глобална анкета за използване на молекулярни методи за контрол във водния сектор

24.01.2024   |   Начало»Проекти

Международната асоциация по водите IWA съобщи за провеждането на глобално проучване, фокусирано върху използването на генетични (молекулярни) методи за микробиологичен контрол на качеството на водите.

Проучването се организира съвместно от Специализирания отдел на IWA за свързана със здравето микробиология на водите, Австрийския център за университетско сътрудничество по водите и здравето и проекта "Global Water Pathogens".

Цел на проучването

Мониторингът за микробна безопасност на водите традиционно се извършва с помощта на методи, базирани на култивиране (напр. изброяване на фекални индикаторни бактерии). Генетичните или молекулярно базирани методи, като полимеразна верижна реакция (PCR) и секвениране на нуклеинова киселина, предлагат обещаващи нови перспективи.

Целта на това проучване е да оцени как възприемането на тези новаторски генетични методи от водоснабдителните предприятия, структурите за контрол и правителствените агенции варира в различните части на света и да проучи възможностите и препятствията пред по-широкото им използване и приемане, обясняват от IWA.

Кой може да участва

Поканата за участие в анкетата е насочена към водоснабдителни предприятия, изследователски центрове и правителствени агенции, които са ангажирани с микробиологични изследвания на водите.

Приканват се и законодателните правителствени структури, регулаторните органи, както и експертните групи, отговорни за оформянето на нормативната уредба и регулациите в посочената област.

Срок за участие

Анкетата е отворена до 31 март 2024 г. и е достъпна тук.

Резултатите от проучването, заедно с анализ на преобладаващите тенденции, ограничения и бъдещи перспективи в генетичните микробиологични изследвания във водния сектор, ще бъдат представени като научна статия със свободен достъп за всички заинтересовани.

Организаторите разчитат на активно включване и оценяват високо приноса на всички участници за напредъка в разбирането на изследваната ключова тема, подчертават от IWA.

     
Източник: IWA

Ключови думи: IWA   контрол на качеството на водите   микроблиология на водите   водни патогени  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...