Water Bulgaria  

С 800 млн. лв. ще бъдат финансирани ВиК проекти по Програма Околна среда

24.01.2024   |   Начало»Проекти

Управляващият орган на Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г. (ПОС) обяви процедура "Изграждане на ВиК инфраструктура за 7 ВиК оператора". По нея ще бъдат финансирани мерки за изграждане и реконструкция на съоръжения за пречистване на питейни и отпадъчни води и за строителство и рехабилитация на водопреносни и канализационни мрежи, съобщава Единният информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове (eufunds.bg).

Бенефициенти

Общият бюджет по процедурата е в размер на 808 млн. лв., а директни бенефициенти са седем ВиК оператора: "Водоснабдяване и канализация Йовковци", гр. Велико Търново, "Водоснабдяване и канализация", гр. Габрово, "Водоснабдяване и канализация", гр. Плевен, "Водоснабдяване и канализация", гр. София, "Водоснабдяване и канализация", гр. Търговище, "Водоснабдяване и канализация", гр. Хасково и "Водоснабдяване и канализация", гр. Добрич.

Те ще изпълняват проекти за изграждане и реконструкция на ВиК и съпътстваща инфраструктура с принос към намаляване на загубите на вода по водопреносната мрежа и към подобряване достъпа и качеството на питейната вода.

Проектите, които ще бъдат финансирани по процедурата, са в списъка на планираните операции от стратегическо значение за Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г.

Цели и очаквани резултати

Основната цел на процедурата е да се осигури изпълнение на задълженията на Република България по Директивата за пречистване на градските отпадъчни води. Предвидените дейности са част от системните усилия на страната във връзка с наказателна процедура на Европейската комисия, според която България не е осигурила необходимото качество на пречистване в 96 градски агломерации.

Изпълнението на проектите ще допринесе за отстраняване на констатираните от ЕК пропуски, като се увеличи броят на агломерациите с модерно пречистване на водите и с подобрено състояние на водните тела.

В резултат от реализацията на проектните дейности се очаква да се увеличи броят на потребителите, присъединени към канализационна и водоснабдителна мрежа, да се осигури съответната степен на пречистване за отпадъчните и питейни води в съответствие с действащите европейски стандарти.

Същевременно това ще доведе до намаляване антропогенния натиск върху водните тела, с което ще се осигури подобряване на състоянието на водите – основен ангажимент по Рамковата директива за водите.

     
Източник: eufunds.bg; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ПОС   пречистване на водите   ВиК инфраструктура  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...