Water Bulgaria  

Актуализират изискванията за проектиране, изграждане и експлоатация на ВиК системи

17.01.2024   |   Начало»Бизнес

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи, с които се актуализират изискванията за проектиране, изграждане и техническа експлоатация на водоснабдителните и на канализационните системи. Целта е нормативната уредба да се приведе в съответствие с настъпилите промени в европейското и националното законодателство, съобщават от министерството.

Нова наредба отменя Наредба № 2 от 2005 г.

Нова наредба ще отмени сега действащата Наредба № 2 от 2005 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи.

Минималният проектен експлоатационен срок на водоснабдителните системи ще е 25 г. и той ще служи за определяне на оразмерителните водни количества. Няма да се допуска свързване на изпразнителни съоръжения с канализационната система.

Извън урбанизираните територии ще се изисква най-малко 1,50 м земно покритие над водопроводите под пътища и поне 1,20 м за тези под тревни, цветни площи и други терени, ненатоварени от транспортни, строителни и други товари. Земно покритие по-малко от изискуемия минимум ще е възможно след технико-икономическа обосновка и предвиждане на топлотехнически и други мероприятия за гарантиране сигурността на тръбопровода.

Какви са промените

Проектът на Наредбата предвижда цялостна промяна на глава 7 "Минимални изисквания към елементите на водоснабдителните системи при инцидентно замърсяване с радиоактивни вещества, опасни химични вещества и смеси и биологични агенти".

Уточняват се изискванията за определяне броя на потребителите на вода за проектния експлоатационен срок и техническите загуби на вода. Конкретизират се анализите и данните, които са необходими при проучването на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване.

Преразгледани са също изискванията за проектиране на външни водопроводи, водопроводни мрежи и съоръжения от гледна точка на оразмерителните водни количества, допустимите скорости, минималните вътрешни диаметри, разстоянията между спирателните кранове, вътрешния диаметър на обсадната тръба, когато водопроводите преминават под железопътни линии, автомагистрали и пътища и улици от І и ІІ клас.

Определени са по-пълни и ясни изисквания към изпитването на водопроводите въз основа на изискванията на европейските стандарти, вкл. са разработени две нови приложения за тази цел.

Изменение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 г.

МРРБ предлага също изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 г. за проектиране, изграждане и експлоатация на канализационни системи.

Наредбата ще се прилага при нови и съществуващи канализационни системи, като се премахва досегашният праг от над 200 е. ж. (еквивалентни жители) в урбанизираните територии, тъй като мерната единица не е приложима за оразмеряване на канализационната мрежа. Предвижда се изискванията за проектиране на съоръженията в пречиствателните станции за отпадъчни води (ПСОВ) да бъдат приложими в пълнота само при проектирането на ПСОВ за урбанизирани територии с над 2000 е.ж.

Отменя се Приложение № 1, което съдържа изисквания към минималните защитни зони за помпени станции и ПСОВ за под 150 000 е.ж. Затова ще трябва да се осигурява най-малко 350 м защитна зона за ПСОВ, които не подлежат на оценка на въздействие върху околната среда по реда на нормативните актове в областта на околната среда. Отстоянието ще може да се намалява с до 50% след доказване, че предложената технология намалява отделянето на вредни емисии, шум и неприятни миризми.

С промените се прецизират изискванията за прилагане на компютърни модели за симулиране на оттока, определяне на средноденонощните водни количества за отпадъчни води, дъждоприемните и заустващите съоръжения. Премахва се директното заустване на отпадъчните води от дюкер и помпена станция във водоприемник.

За всяка от наредбите се предлага промените да влязат в сила 4 месеца след обнародване в Държавен вестник.

     
Източник: МРРБ; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: МРРБ   обществено обсъждане   нормативни изисквания   проектиране и изграждане на ВиК системи  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...