Water Bulgaria  

Завърши мащабна реконструкция на ВиК мрежата на Чирпан

30.11.2023   |   Начало»Проекти

В Чирпан беше официално отбелязано приключването на строителните дейности по голям ВиК проект, който обхваща още Стара Загора, Казанлък и Раднево, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) - Стара Загора.

На тържеството по прерязване на лентата присъстваха представители на бенефициента "Водоснабдяване и канализация" - Стара Загора, на фирмата изпълнител и на общината.

Финансиране

Проектът е изпълнен по процедура за директно предоставяне с конкретен бенефициент "Водоснабдяване и канализация" - Стара Загора на Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 (ОПОС), съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Общата стойност на проекта е 7 695 354 лв. с ДДС, от които 4 807 672,41 лв. са постъпили от Кохезионния фонд, а частта на националното съфинансиране е 848 412,78 лв. Собственият принос на бенефициента е в размер на 756 709,81 лв.

Реализирани дейности и значение

Два са изпълнените обекти в агломерация Чирпан: външен довеждащ водопровод от водоизточник "Марица" и реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа на града.

С настоящия проект е подменена част от довеждащия водопровод, който е и главният тласкателен водопровод на гр. Чирпан, като 5321 м етернитови тръби са подменени с нови, изработени от полиетилен с висока плътност. По трасето на водопровода са изградени и множество съоръжения – водомерни шахти, шахти спирателен кран, въздушници, изпразнителни шахти и др.

Съществуващата вътрешна водопроводна мрежа на гр. Чирпан е изградена през 50-те и 60-те години на миналия век. Изпълнена е основно от етернитови и стоманени тръби, които са амортизирани и предизвикват чести аварии. Водопроводите, изпълнени от ПЕВП, съставляват малък процент от водоснабдителната система на града (около 4,5%).

С проекта са изпълнени водопроводи по трасето на вече изместени канализационни клонове. Новите водопроводи затварят водопроводен пръстен и осигуряват налягане за потребителите. Изключени са от експлоатация участъци от стар водопровод, които преминават през частни имоти.

Всичко това повишава качеството на услугата, нейната надеждност и непрекъснато водоподаване. Ползите за жителите на общината след завършване на проекта са по-малко аварии по водопроводната мрежа и подобряване на работата на пречиствателната станция, обобщават от ОИЦ – Стара Загора.

     
Източник: ОИЦ - Стара Загора

Ключови думи: Водопроводна и канализационна мрежа   ОПОС  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...