Water Bulgaria  

Обновяват ВиК мрежата на две села в община Свищов

18.10.2023   |   Начало»Проекти

Община Свищов успя да договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигуряване на средства за изпълнението на два приоритетни проекта за рехабилитация на ВиК инфраструктурата на две населени места с проблеми във водоснабдяването, съобщават от общинската администрация.

Финансирането е в размер на 700 000 лв. и се отпуска за обновяването на остарялата ВиК мрежа на селата Горна Студена и Червена, с което да бъдат решени проблемите с безводието.

От общината припомнят, че аварии оставиха без вода тези и още две села в Свищовско през лятото, а критичната ситуация доведе до бедствено положение на над 3000 души в екстремните горещини.

Дейности и очаквани резултати

За с. Горна Студена предстои да бъде реализиран проект "Аварийно-възстановителни работи за реконструкция на напорен водопровод с. Горна Студена, община Свищов" на стойност 374 000 лв. Досега действащият напорен водопровод на селото е изграден от азбесто-циментови тръби, а вследствие на дългата експлоатация той е силно амортизиран с чести аварии и над 52% загуби на вода за питейно-битови нужди.

След реконструкцията на напорния водопровод на с. Горна Студена, в т.ч. и необходимите съоръжения (разпределителни и събирателни шахти, шахти изпускатели, въздушници, спирателни кранове и др.), ще се минимизират загубите на вода при довеждането на добиваната питейна вода от водоизточниците до селото, както и ще се предотвратят честите аварии.

Същият положителен резултат се очаква и в с. Червена, където предстои изпълнението на проект: "Аварийно-възстановителни работи за реконструкция на напорен и хранителен водопровод с. Червена, община Свищов", на стойност 320 000 лв.

Действащите хранителен и напорен водопровод на с. Червена също са изградени от морално остарелите азбесто-циментови тръби 125 мм и 200 мм, а вследствие на честите аварии загубите на вода са съответно 85% на вода за питейно-битови нужди, подавана към селото на хранителен и 38% на напорен водопровод.

В резултат на инвестицията ще се осигури оптимално използване на водните ресурси и задоволяване на потребностите от вода за питейно-битови нужди на населението на двете села, допълват от общината.

     
Източник: Община Свищов; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Община Свищов   ВиК инфраструктура   водоснабдяване  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...