Water Bulgaria  

Стартират дейностите за подобряване на водния режим на Рамсарско място местност Пода край Ропотамо

11.10.2023   |   Начало»Проекти

С официална церемония с полагане на символичната първа копка и пресконференция беше даден старт на изграждането на обект "Подобряване на водния режим в Рамсарско място "Местност Пода", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Обектът е в рамките на проект за опазване на защитените зони "Комплекс Ропотамо", "Местност Пода" и "Езеро Вая", определени като влажни зони с международно значение (Рамсарски места). Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. (ОПОС) и се изпълнява от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас (РИОСВ).

В събитието участваха директорът на РИОСВ и екипът по проекта, а сред гостите бяха главният архитект на община Бургас Тихомир Байчев и инж. Дарина Мегданска от Областно пътно управление - Бургас.

Церемонията се проведе на строителната площадка в Природозащитен център "Пода", където фирмата изпълнител Хидроинженеринг Бургас показа на терен, че техниката е в пълна готовност и строителните дейности вече са в ход. По проект строително-монтажните работи трябва да бъдат завършени до края на 2023 г.

Повече за проекта

Дейностите предвиждат удълбаване на отделни участъци в Защитена местност (ЗМ) "Пода" за обособяване на басейни с различна дълбочина и създаване на нови типове природни местообитания, както и изграждане на система за контрол на водното ниво в ЗМ "Пода" чрез шлюзове, саваци и дренажни канали.

С реализирането на обекта ще се осигури проводимост на Комлушки канал през ЗМ "Пода" и оводняване със солена вода за възстановяване на местообитанието на вида Европейска солянка (Salicornia Europaea), ще се възстанови системата за контрол и управление на водното ниво в централната зона на ЗМ "Пода", ще се възстанови и компрометирана съществуваща дига, която ограничава сладководни басейни в ЗМ "Пода" от Черно море.

Общата стойност на проекта е 8 427 162 лв. от които 7 163 088 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 1 264 074 лв. национално съфинансиране, уточняват от МОСВ.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: ОПОС   рамсарско място Пода   влажни зони   управление на водното ниво   шлюзове   двенажни канали  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...