Water Bulgaria  

Европейски проект демонстрира иновативен метод за третично пречистване на отпадъчни води

05.10.2023   |   Начало»Проекти

Проектът LIFE21-ENV-ES-BIODAPH2O с наименование "Екологична и ефективна система за третично пречистване на отпадъчни води и повторно използване на водата в средиземноморския регион" си поставя за цел да демонстрира ефективността от прилагането на технологията BIODAPH за производство на рециклирана вода, която същевременно помага за намаляване на зависимостта от конвенционални енергийни източници в съответствие с принципите на кръговата и зелена икономика.

Проектът е с координатор Университета на Жирона (UdG) и се финансира по програма LIFE, която е финансов инструмент на Европейската комисия, изцяло посветен на опазването на околната среда и действията в областта на климата. Описание на проекта е публикувано в базата данни на Програма LIFE на портала на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда CINEA.

Технологията BIODAPH

BIODAPH е базирана на природни процеси система за третично пречистване на отпадъчни води, която е разработена на предходен етап в рамките на проекта INNOQUA (GA 689817) по Програма Horizon2020.

Технологията се основава на способността на биологичните организми – водни бълхи, микроводорасли и биофилми – да елиминират замърсители (хранителни вещества, органичен въглерод, суспендирани твърди частици, патогени, тежки метали, новопоявили се и приоритетни замърсители и микропластмаси). Тази компактна система с ниска консумация на енергия не генерира утайки и не използва химикали за работата си.

Цели на проекта BIODAPH2O

В основата на проекта стои нуждата за опазване на водните ресурси, които са подложени на нарастващ натиск вследствие изменението на климата и увеличаващото се потребление. Ето защо висококачествената вода трябва да бъде запазена за питейни нужди, а за други цели е подходящо да се използва рециклирана вода.

BIODAPH2O адресира следните три ключови аспекта: въздействието на изменението на климата; необходимостта от повторно използване на водата; новопоявилите сис замърсители.

Основната цел на проекта е да премащабира и внедри технологията BIODAPH в пречиствателни станции за отпадъчни води, за да намали изхвърлянето на замърсители и патогени в сладководните екосистеми и да насърчи повторната употреба на рециклирана вода за селскостопански нужди.

Проектните дейности предвиждат разполагането на широкомащабните реактори в два демонстрационни обекта с недостиг на вода в средиземноморския регион– Кварт (Жирона, Испания) и Антиса (остров Лесбос, Гърция).

Очаквани резултати

Внедряването на системата в пречиствателната станция за отпадъчни води в Кварт, Испания, ще намали въздействието на вторичните зауствания на отпадъчни води в река Ониар, като същевременно ще подобри химичното и екологичното качество на водните екосистеми и ще позволи достигането на стандартите, определени в Рамковата директива за водите на ЕС (Директива 2000/60/ЕС).

На обекта в Гърция системата BIODAPH ще бъде внедрена в съседство с ПСОВ Антиса в Лесбос, която включва модулни единици за анаеробно разграждане на утайката с възходящ поток, изградени влажни зони и UV модул, пуснати в експлоатация като част от проекта HYDROUSA. Тези модулни обработки ще позволят системата BIODAPH да бъде тествана в различни конфигурации за получаване на рециклирана вода в съответствие с Регламент 2020/741/ЕС, която ще бъде използване за напояване на 7000 m2 от разположените в близост земеделски площи.

     
Източник: CINEA; UdG

Ключови думи: BIODAPH2O   пречистване на отпадъчни води   повторно използване на водата  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...