Water Bulgaria  

Събитие във Виена обединява три форума за водите и реките

"Виенски конференции за водите 2023" ще събере в австрийската столица три близки по тематика събития - честването на 30-ата годишнина на Дунавската конференция, отбелязването на 40-ата годишнина от Световния конгрес на Международната асоциация за инженерство и изследване на хидроекологията (IAHR) и 5-ата годишнина от Световната конференция за големите реки.

Конференциите ще се проведат от 21 до 25 август т.г. едновременно в конгресния център Austria Center –  една чудесна възможност за професионалисти и изследователи от тази сфера да присъстват и на трите форума, съобщават от Университета за природни ресурси и науки за живота (BOKU), Виена.

Конференция на дунавските страни

Дунавските конференции традиционно са срещи, посветени на хидроложкото регионално сътрудничество. Те представляват дискусионна платформа за хидролози от различни страни в Дунавския басейн, на която се дискутират важни проблеми на съвременната хидрология като хидроложкото моделиране и прогнозиране, наводнения и засушавания, качество на водите и замърсяване, управление на водите, водна сигурност, климат и промени в речния отток и др., информират от организационния комитет на събитието.


Целите на конференцията

 • Да насърчи обмена на основна хидроложка информация;
 • Да подобри и приеме нови модели и техники за хидрологично прогнозиране;
 • Да помогне за справянето с кризисни ситуации по подходящ начин;
 • Да разясни ролята на хидроложките и биотичните процеси във водните системи;
 • Да бъде мост между различни области на науката;
 • Да насърчава сътрудничеството между дунавските страни.

Темите

 • Ключовите теми на тазгодишната конференция включват:
 • Прогнозиране и управление на наводненията в басейна на река Дунав;
 • Прогнозиране на засушаванията и последици за управлението на водите на река Дунав;
 • Воден цикъл и водни ресурси в басейна и подбасейните на река Дунав – взаимодействие на повърхностните и подземните води;
 • Въздействие на изменението на климата върху хидроложката система в басейна на река Дунав;
 • Екохидрологията като иновативна концепция за подобрена водна сигурност и повишено биоразнообразие;
 • Използване на хидроложки данни и анализи като основа за управление на водите;
 • Промени в политиката, предизвикани от специфични опасения, свързани с управлението на водите.

Световен конгрес на IAHR

Конгресът на IAHR традиционно събира водещи експерти, за да помогнат за справяне с актуалните глобални предизвикателства в областта на водите. Събитието предоставя на изследователи и лица с управленски функции възможност да споделят най-новите постижения и опит, да идентифицират нововъзникващи тенденции в технологиите и да участват в градивни дискусии в полза на обществото, споделят от IAHR.

Тазгодишната конференция ще постави особен акцент върху реките като спасителни линии, свързващи планини и брегове. Реките са силно засегнати от промените в климата и земеползването, а тяхната основна роля за човека е да осигуряват безопасна питейна вода, енергия, транспорт и навигация, както и екосистемни услуги, допълват организаторите.

Международна конференция за големи реки

Тема на Международната конференция за големите реки е "Състояние и бъдеще на големите реки в света". Събитието предоставя глобален форум за широкообхватна дискусия по ключови въпроси, свързани с изследванията на големите реки и тяхното ефективно и устойчиво управление, в която участват както учени, така и представители на административните и управленски среди, информира проф. Хелмут Хаберзак, ръководител на местния организационен комитет.

Натискът и въздействията върху големите световни реки се увеличиха значително през последните години. Големите реки са особено изложени на отрицателни въздействия, свързани с тяхното използване, често с противоречиви цели. В глобален план не е направена цялостна оценка на текущото състояние на големите реки, противоречащите изисквания към тези реки и вероятните бъдещи антропогенни ефекти, както и на възможностите за възстановяване и произтичащите проблеми, допълва проф. Хаберзак.

     
Източник: BOKU

Ключови думи: Управление на водите   речни басейни   Дунавска конференция   IAHR   конференция на големите реки  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...