Water Bulgaria  

Водите за къпане в България получават висока оценка за качество в годишния доклад на ЕАОС

По-голяма част от местата за къпане в Европа отговарят на най-високите изисквания за качество на водата и получават оценка "отличен" по стандартите на Европейския съюз, обявиха от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в последния годишен доклад за качеството на водите в местата за къпане през 2022 г.

Мониторинг и оценка на качеството на водите за къпане в Европа

Държавите-членки на ЕС регулират качеството на водите в местата за къпане в съответствие с разпоредбите, посочени в Директивата за управление на качеството на водите за къпане (BWD). Преди началото на сезона те определят националните зони за къпане и продължителността на сезона за всяка от зоните. Установени са протоколи за мониторинг на крайбрежните и преходните води, реките и езерата. Плувните басейни и спа басейните не попадат в този списък и не са обект на изискванията на BWD.

Качеството на водата в крайбрежните зони , които съставляват две трети от всички места за къпане, като цяло е по-добро от това на вътрешните реки и езера . През 2022 г. 88,9% от крайбрежните места за къпане в ЕС са класифицирани като с отлично качество в сравнение със 79,3% от местата във вътрешността на страната.

След приемането на Директивата за местата за къпане през 2006 г. делът на "отличните" места нараства и се стабилизира. През 2022 г. този дял е 85,7% от всички места за къпане в ЕС, а при 95,9% са изпълнени минималните стандарти за качество на водата.

Място на България в класацията

В проучването са включени общо 96 места за къпане в България. Според публикуваните в доклада данни броят на обектите с "отлично качество" у нас нараства за поредна година и през 2022 г. той е 89 или 92,7% от всички места за къпане. По този показател България се нарежда на седмо място сред 27-те страни членки на ЕС. Останалите седем места за къпане са с оценка "добро качество" на водите, съответно няма такива, попадащи в категориите "задоволително" или "лошо" качество.

Нарастващо значение на местата за къпане в градовете

Близо половината от европейските граждани, живеещи в малки и големи градове, имат достъп до места за плуване в градовете, като използването на местни реки, канали или езера става все по-достъпно и популярно. Основните социално-икономически и екологични ползи, произтичащи от чистите и безопасни градски води за къпане в Европа, включват по-добро обществено здраве, разширени екосистемни услуги, повече рекреационни възможности, подобрени обществени пространства и качество на живот.

По-голямата част от европейските зони за къпане се намират в 47 средиземноморски града в четири държави: Гърция (37 зони в 7 града), Франция (280 зони в 9 града), Италия (343 зони в 13 града) и Испания ( 192 зони в 18 града). Други места за къпане са съсредоточени в 7 града в Португалия и 2 града в Хърватия и Дания, показва проучването.

     
Източник: ЕАОС; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Места за къпане   качество на водите   мониторинг и оценка на водите за къпане  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...