Water Bulgaria  

Със средства по ОПОС подобряват водния режим в Рамсарско място езеро Вая

27.07.2023   |   Начало»Проекти

Започна изпълнението на дейности по подобряване на водния режим в Рамсарско място "Езеро Вая", съобщават от Министерството на околната среда и водите. Обектът е в рамките на проект за опазване на едни от най-важните влажни зони с международно значение "Комплекс Ропотамо", "Местност Пода" и "Езеро Вая". Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. (ОПОС) и се изпълнява от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас.

Езерото Вая

Езерото Вая (Бургаското езеро) е най-голямото естествено езеро в България и е част от трите най-значими комплекса от влажни зони за водолюбивите птици по черноморското ни крайбрежие. Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България. Много от тях са редки за страната и Европа, а девет вида са застрашени от изчезване в световен мащаб.

Вследствие на дългогодишно натрупване на земни и тинести маси в отточния канал, езеро Вая е с нарушен хидравличен режим, което предизвиква редица аварийни ситуации и наводнения в крайбрежния район.

Повече за проекта

Проектът осъществява мерки от Националния план за опазване на най-значимите влажни зони в България, в това число възстановяване на водния режим, ограничаване на притока на биогени и ограничаване на сукцесионните процеси. С успешното изпълнение на дейностите ще се подобри природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания и на видове птици, предмет на опазване в мрежата Натура 2000, попадаща във влажни зони с международно значение. Един от етапите на проекта е подобряване на водния режим в Рамсарско място "Езеро Вая".

С успешното изпълнение на дейностите ще се увеличи хидравличният капацитет на отточния канал Вая - Черно море, което ще доведе до чувствително намаляване на хидравличния натиск върху езерото, в резултат на което ще се балансира солевият му състав и ще се подобри водният му режим.

Общата стойност на целия проект е над 8,4 млн. лв., осигурени изцяло от ОПОС. Срокът за приключване на дейностите по рехабилитация на връзката между Черно море и Езеро Вая е 30 септември 2023 г., се казва още в съобщението.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: ОПОС   езеро Вая   влажни зони  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...