Water Bulgaria  

Разработват портал за състоянието на водосбора на река Искър в реално време

20.07.2023   |   Начало»Проекти

До края на годината ще бъде пуснат публичен портал, който ще даде възможност на потребителите да получават конкретни данни в реално време за състоянието на водосбора на река Искър. Разработването на системата се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. (ОПОС), съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) при нейното представяне пред заинтресованите страни. Платформата ще може да се използва от специалистите от структурите на МОСВ, НЕК, "Напоителни системи" и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Данни за проекта

Пилотният проект "Създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУБ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ)" е на обща стойност 6 964 000 лв., от които 5 919 400 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ЕС, а 1 044 600 лв. са националното съфинансиране. Срокът за изпълнение е до края на 2023 г.

Бенефициент по проекта е дирекция "Управление на водите" в МОСВ, а НЕК, "Напоителни системи" и НИМХ участват в качеството на асоциирани партньори.

Целта на проекта е осигуряване на функционирането на национална интегрирана междуведомствена система за оптимизиране на оперативното наблюдение и управлението на водите в страната.

Повече за системата

Системата ще информира и пряко заинтересованите близо 1.3 млн. граждани, които живеят на територията на 8-те общини по поречието на река Искър – Столична, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Горна Малина, Сливница, Роман и Ботевград. Предвижда се публичният портал да бъде със свободен достъп до текущата информация както за състоянието на водното ниво и обем, така и за идентифициране на критичните точки по водосбора на река Искър. Целта е населението в тези райони да бъде предупредено при заплаха от наводнения или недостиг на вода.

Модулите на системата са разработени така, че на базата на централизирано събиране, обработване и анализ на информацията в реално време да се вземат навременни, адекватни и ефективни решения и правилно разпределение на задачите между всички участници в процеса по управление, мониторинг на водите и стопанисване на водностопанските системи.

При изграждането на новата система е използван високотехнологичен геодезичен дрон за събиране на пространствени и геодезични данни за басейна на реката, обясниха при представянето от Консорциум ДЗЗД "Български поречия" – изпълнител на основните дейности по проекта. Създадените модели от своя страна събират, анализират и прогнозират информацията при наводнения, в т.ч. обхвата, скоростта и нивото на повишение на водата в реално време.

Основа за изграждане на системата е съществуващата в момента хидроложка информационна система за получаване на данни в реално време, която при доказана необходимост ще бъде оптимизирана и модернизирана.

"Основните ползи от новата система са бърз достъп до информация за състоянието на водосбора на река Искър, подобрена комуникация между заинтересованите страни, обработка и визуализация на данни в реално време и възможност за вземане на информирани решения", заяви Красимира Бръмчева, директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ по време на информационното събитие.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: ОПОС   р. Искър   СУБ-БРИ   управление на водите   превенция на наводнения  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...