Water Bulgaria  

Всяка капка има значение по пътя към Вода 4.0

Животът е невъзможен без вода – тaзи фраза, която звучи като клише, може в действителност скоро да се превърне в ужасна прогноза, ако настоящите статистически тенденции се запазят. Понастоящем 3,6 млрд. души са изправени пред недостатъчен достъп до вода поне един месец в годината.

Дигитализацията като инструмент за устойчива водна икономика

Според Бялата книга на Global Water Intelligence водните мрежи са отговорни за 135 млн. тона емисии на CO2. Намаляването на тази цифра с 30% чрез избягване на течове би довело до значително ограничаване на въглеродния отпечатък на водната инфраструктура. За щастие имаме начини за справяне с този проблем. Новите технологии могат да помогнат за откриване и локализиране на течове от всякакъв вид и размер.

Намаляване на консумацията на енергия чрез оптимизирана работа на помпите

Едно от приложенията на цифровите решения е оптимизирането на потреблението на електрическа енергия от помпите. Ето защо операторите на инсталации трябва да могат да събират и анализират текущи данни в реално време както от своите инсталации, така и от други източници.

Интелигентни приложения като SIWA Optim събират данни от системата за контрол на процесите и ги свързват с данни от комунални услуги, прогнози за потреблението и други източници. Приложението интегрира всички параметри за анализ, използвайки усъвършенствани алгоритми, което води до намаляване на оперативните разходи, като същевременно защитава сигурността на доставките и ресурсите.

По-бързо откриване на течове

Друга област на приложение е намаляването на загубите на вода. В световен мащаб водата, която се изпомпва и след това се губи поради изтичане или кражба, е основен проблем за водната индустрия.

Усъвършенствани инструменти като приложението SIWA Leak използват данните от съществуващите системи за измерване и автоматизация и съчетават различни методи за измерване (дебит, масов баланс, анализ на налягането, спадове на налягането), за да открият течове с минимално забавяне и висока точност. В допълнение, облачни приложения като SIWA LeakPlus комбинират данни от водоразпределителната мрежа с облачни изчисления, изкуствен интелект и хидравлични симулации за откриване на скрити аномалии, които индикират течове. Използвайки тези цифрови инструменти, операторите на инсталациите могат да засичат течове по-бързо и по-прецизно от преди, намалявайки времето и нивата на течове с до 50%.

Оптимизирано управление на канализацията

Цифровизацията също така предлага предимства по отношение на управлението на капацитета, например за канализационните системи. Приложения като SIWA Sewer позволяват динамична онлайн оптимизация на работата на канализацията въз основа на текущите нива в тръбите, резервоарите за събиране и резервоарите за преливане. Вентилите, шлюзовете и помпите могат да се управляват въз основа на текущите прогнози за валежи, за да се оптимизира управлението на канализацията, както и ефективността на пречистване на отпадъчните води, като по този начин се предотвратява неконтролирано изпускане на канални води в околната среда. Ефективността е значително подобрена, така че често не са необходими допълнителни инвестиции в буферни резервоари и конструкции.

По пътя към Вода 4.0

Както показват тези примери, цифровизацията вече може да допринесе за по-добра сигурност на доставките на питейна и отвеждане на отпадъчна вода, намалено потребление на енергия и по-ниски оперативни разходи. За да подкрепи тези усилия, Siemens разработи Siemens Industry Suite за водната индустрия и преработката на отпадъчни води. Чрез пълното взаимодействие на приложенията и цялостния и гъвкав анализ на данните за съоръженията във виртуалната среда на MindSphere, това предложение увеличава наличността на информация през целия жизнен цикъл. Пакетът също така включва приложенията на Siemens Water (SIWA), които са разработени специално за индустрията за водоснабдяване и преработка на отпадъчни води, съчетавайки дигитализация с инженерен опит от бранша.

Повече за решенията на Siemens в подкрепа на Вода 4.0 четете тук.

     
Източник: Siemens

Ключови думи: Siemens   Сименс   дигитализация на ВиК   управление на водата   откриване на течове   управление на канализацията  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...