Water Bulgaria  

Срокът за регистрация на кладенци изтича на 28 ноември - 08.11.2022

08.11.2022   |   Начало»Календар
 

Министерството на околната среда и водите напомня на собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., че в срок до 28 ноември 2022 г. са длъжни да подадат в съответната Басейнова дирекция заявление за вписване на съоръженията, разположени в собствения им имот, които не са вписани в регистъра според изискванията на Закона за водите.

Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се ползва за битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безплатно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или данъци. Регистрацията е необходима с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на съответното населено място и ограничаване опасността от пресъхване на кладенците.

От министерството обръщат внимание, че такса за регистрация на водовземни съоръжения, използвани за собствени потребности на гражданите, не се заплаща.

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в срок до 28 ноември 2022 г., не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и наказателна отговорност. 

Заявления за регистрация се подават в една от четирите Басейнови дирекции (БД), в чиято територия на управление попада имотът – БД "Западнобеломорски район", БД "Черноморски район", БД "Дунавски район" и БД "Източнобеломорски район".

Допълнителна информация, вкл. и за съоръженията, използвани от фирми за стопански и нестопански цели, може да намерите тук.

     
Източник: МОСВ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Водовземни съоръжения   подземни води   кладенци   регистрация  

Област: ВиК  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Календар

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...