Water Bulgaria  

ЕК публикува насоки за безопасна повторна употреба на водата в селското стопанство

10.08.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 5 август Европейската комисия публикува насоки (Насоки за прилагането на Регламент 2020/741 относно минималните изисквания за повторно използване на вода), с които да помогне на държавите членки и заинтересованите страни да прилагат правилата за безопасно повторно използване на пречистени градски отпадъчни води за селскостопанско напояване.

Тъй като тежките засушавания се увеличават с течение на времето, повторното използване на водата от градските пречиствателни станции за отпадъчни води може да се превърне в основен инструмент за осигуряване на безопасен и надежден източник на вода, като същевременно намалява натиска върху водните ресурси и повишава способността на ЕС да се адаптира към изменението на климата.

Регламентът за повторно използване на водата, приложим от юни 2023 г., определя минимални изисквания за качество на водата, управление на риска и мониторинг, за да се гарантира безопасно повторно използване на водата. Насоките са допълнени от няколко практически примера за улесняване на прилагането на предписанията.

За Европа постигането на интелигентно отношение към потреблението на вода в обществото е от първостепенно значение и повторното използване на водата е един от ключовите елементи за осигуряване на достатъчно вода за всички.

В тази връзка комисарят по околната среда, рибарството и океаните Виргиниус Синкевичюс отбелязва: "Ресурсите от сладка вода са оскъдни и под все по-голям натиск. Във времена на безпрецедентни температурни пикове трябва да спрем да разхищаваме вода и да започнем да използваме този ресурс по-ефективно, за да се адаптираме към променящия се климат и да гарантираме сигурността и устойчивостта на нашите селскостопански доставки. Публикуваните насоки могат да помогнат да направим точно това и да осигурим безопасното движение в целия ЕС на храни, отгледани с рециклирана вода."

Пълният текст на документа може да намерите тук.

     
Източник: Water Europe

Ключови думи: ЕК   насоки   повторно използване на вода   напояване  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...