Water Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Пречистване на води, замърсени с микропластмаса, с технология на Alfa Laval

03.08.2022
 

Проучвания показват, че микропластмасите имат унищожително въздействие върху морската среда. 

Счита се, че в световния океан се съдържат около 50 трилиона пластмасови микрочастици. Такива замърсители са открити в 16 от 17 марки морска сол, четири от пет проби питейна вода и в 80 процента от британските миди.

Учените виждат основния проблем в това, че за пълното разграждане на пластмасовите частици в околната среда са необходими стотици, дори хиляди години – и през този дълъг период съществува риск тези частици, с различни размери, да причинят вреда на различни организми.

Alfa Laval участва в изследователски проект съвместно с Университета в Орхус, Университета в Роскилде и EnviDan, целящ измерване на количествата пластмасови микрочастици, изпуснати в датския фиорд Роскилде от пречиствателна станция за отпадъчни води, като финансира, монтира, управлява и въвежда в експлоатация пилотна инсталация с мембранен биореактор (MBR).

Датският проект печели Националната награда Energy Globe с подкрепата на Alfa Laval. В хода на проекта изследователите констатират, че мембраните на Alfa Laval ефективно премахват този невидим замърсител в отпадъчните води.

Мембранна технология за "улавяне" на пластмасови микрочастици

Резултатите от проекта установяват, че от 1% до 5% от пластмасовите микрочастици, преминаващи през пречиствателната станция за отпадъчни води, попадат в пречистените отпадъчни води, а 80% се озовават в утайката.

Проучването подкрепя предишни изследвания, които показват, че MBR процесът е ефективен начин за премахване на пластмасови микрочастици. Все още не са открити пластмасови микрочастици в отпадъчните води, третирани от пилотната инсталация на Alfa Laval, като анализът досега е направен за размери до 50 μm.

Допълнителна информация може да намерите тук.

 

Алфа Лавал ЕООД
София, Бул. България 51Б, вх.В, ет. 5, офис B11-B15
тел.: +35929555666
Email: bulgaria.info@alfalaval.com
Web: www.alfalaval.bg

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   MBR   мембранен биореактор   мембрани   пречистване на води  

Област: ВиК  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...