Water Bulgaria  

Разработиха иновативно решение за намаляване на утайките от пречиствателните станции

Учени от Тракийския университет и фирма Атлас Агро Сайънс създадоха иновативно решение на значителен екологичен проблем – нарастващите количества утайки от пречиствателните станции за общински отпадъчни води. Целта на разработката е да се намали неефективното изхвърляне на утайки от пречиствателните станции и нарастващото използване на минерални торове в селското стопанство. 

Разработен е метод за конвертиране на утайки от пречиствателни станции за отпадни води в растителен многокомпонентен биостимулант. Чрез прилагане на иновативна патентована технология и на принципите на кръговата икономика, новите продукти се получават по напълно безотпаден и екологичен способ.

Методът позволява утайките от пречиствателни станции на отпадъчни води да бъдат преобразувани в продукт за земеделието, при което се постигат няколко основни ефекта, свързани с екологията и опазването на околната среда. С използването му се намаляват въглеродните емисии, които се изпускат при торенето с минерални торове в селското стопанство. Другият положителен ефект е освобождаването на част от капацитета на пречиствателните станции за отпадъчни води чрез намаляването на количеството на утайките в тях. 

Прилаганите досега решения за обработка на утайките са депониране или открито влагане в почвата, което е в разрез с редица наредби за безопасност. Новата технология позволява тези утайки, след съответната преработка, да бъдат използвани като биостимуланти в земеделието, при което екологосъобразно произведената земеделска продукция ще бъде по-устойчива на климатичните промени и със значително по-здравословни хранителни качества.

     
Източник: БСК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Тракийски университет   Атлас Агро Сайънс иновация   утайки   отпадъчни води  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...