Water Bulgaria  

Дания работи за постигане на енергийно и климатично неутрален воден сектор до 2030 г.

06.06.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Началото на пътя е поставено през 2019 г., когато Дания създава 14 партньорства в областта на климата със задача да формулират препоръки за това как техният сектор може да допринесе за намаляване на емисиите и за постигане на климатична неутралност до 2030 г. И още – да се набележат финансово жизнеспособни мерки, по които частният и правителственият сектор да работят заедно за повишаване на енергийната ефективност, намаляване на парниковите газове и развитие на екологични технологии – това съобщават от Международната асоциация по водите (IWA).

През 2020 г., сред повече от 400 препоръки, Датското партньорство за климата предлага страната да се насочи към постигане на енергийно и климатично неутрален воден сектор до 2030 г. Целта е одобрена и от датския парламент и е приета като официална национална цел.

Основна движеща сила в процеса е сътрудничеството между заинтересованите страни във водния сектор. Създадена е публично-частна асоциация Water Vision, която работи за изграждането на устойчив и иновативен воден сектор. Партньори във Water Vision са Датската конфедерация на индустрията (DI), Датската федерация на водните индустрии (DI Water), Датската асоциация за ВиК (DANVA), Датската асоциация по технологии за околна среда и Министерството на околната среда, в сътрудничество с датски университети.

За да проследи напредъка на сектора, датската Агенция за опазване на околната среда (EPA) приканва всички датски предприятия за водоснабдяване и канализация да докладват на доброволни начала своите амбиции за следващите години. Високото ниво на ангажираност се проявява в активното участие на повечето предприятия от сектора, а заявените от тях намерения предстои да бъде включени в доклад, очертаващ прогноза за ситуацията до 2030 г.

Предвижда се да бъдат използвани различни инструменти за постигане на целта за неутралност по отношение на енергията и климата. Най-важните от тях са: оптимизиране на процесите и фокус върху енергийноефективно оборудване и експлоатация, онлайн сензори и стратегии за регулиране в реално време, повишено производство на енергия от биогаз, производство на топлинна енергия чрез термопомпи с отпадъчна вода, залесяване на територии, които са източник на питейна вода, за опазване на подпочвените води, контрол на нивата на азотен оксид от технологични резервоари и на изтичането на метан от съоръженията за обработка на утайки.

От Water Vision считат, че важна предпоставка за успеха ще бъде внедряването на новите разработки и иновациите в сектора. По отношение на снабдяването с питейна вода и транспортирането и пречистването на отпадъчните води ключова роля ще имат дигитализацията и онлайн контролът, които ще доведат до намаляване на загубите на вода и по-високо качество на преработването на отпадъчни води, както и до спад в емисиите на парникови газове и пестене на енергия.

     
Източник: IWA

Ключови думи: IWA   Дания   цели за климата   2030  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...