Water Bulgaria  

Модернизират ВиК мрежите в още шест области на страната с близо 1 млрд. лв.

04.05.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Близо 1 млрд. лв. са планираните инвестиции по Програма "Околна среда" за периода 2021 – 2027 година за модернизация на водоснабдителните и канализационни системи в шест области. Предвижда се с изграждането на нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции и други ВиК съоръжения да се постигне подобряване на качеството на услугата в шест области – Велико Търново, Габрово, Плевен, София област, Търговище и Хасково.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова при откриването на форум за представяне на резултатите по проект за изработката на Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) за шестте области. В събитието участват представители на МРРБ, общински и областни администрации, управители на държавни ВиК дружества в страната и други заинтересовани лица.

Стратегическите проучвания дават пълната информация за състоянието на мрежите и нужните инвестиции и са необходими за получаване на европейско финансиране за ВиК отрасъла. Разработването на проучванията се осъществява по проект "Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2", финансиран от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за периода 2014 – 2020 г. От качественото изпълнение на дейностите по проекта в голяма степен зависи предстоящата модернизация на ВиК мрежите.

От министерството отбелязват, че отрасълът е един от най-тежките в икономиката, а ВиК активите в страната включват над 90 хил. км водопроводна и канализационна мрежи, голяма част от които се нуждаят от подмяна или ремонт. Това е предпоставка за необходимостта от максимално съсредоточаване на усилията за ползване на фондовете на ЕС за подмяна на инфраструктурата. Заместник-министър Иванова информира, че в момента с европейски средства от ОПОС 2014 – 2020 г. се изпълняват обекти в още 15 административни области на страната.

Поставените стратегически цели са постигане на технически, екологичен и финансово устойчив ВиК отрасъл, който да предоставя услуги с високо качество на социално поносима цена.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   ОПОС   ВиК мрежи  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...