Water Bulgaria  

Софийска вода въведе в експлоатация нов метантанк в ПСОВ Кубратово

16.12.2021   |   Бизнес
 

В края на октомври т. г. Софийска вода, част от Веолия, завърши строежа и въведе в експлоатация нов метантанк в пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) край Кубратово, с което увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Той е с обем 7000 куб. м и е проектиран в крак с най-модерните технологии. С това допълнение към технологичния процес се гарантира надеждна ферментация на утайките от отпадъчни води и съответно се очакват по-големи количества биогаз. Преработените утайки ще са с по-високи показатели – по-малко миризми и органични вещества, както и по-компактни като обем.

Метантанкът е част от инвестиционната програма на Софийска вода в рамките на изминалия регулаторен период 2017 - 2021 г. Дружеството инвестира 6 млн. лв., с което се превръща в един от първите примери за зелен енергиен преход и кръгова икономика у нас.

Станцията край Кубратово е оборудвана и с иновативното решение на Веолия Hubgrade. Това е патентована смарт система за мониторинг в центровете на Веолия. Системата позволява дистанционен мониторинг и управление на съоръженията и процесите в реално време, като по този начин допринася съществено за оптимизиране на енергийните и текущите разходи на химикали.

     
Източник: Софийска вода

Ключови думи: Софийска вода   метантанк   ПСОВ Кубратово   зелен енергиен преход  

Област: ВиК  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...