Water Bulgaria  

Обсъдиха проекти на указания за регулиране на цените и качеството на ВиК услугите

08.04.2021   |   Бизнес
 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обществени обсъждания на проекти на указания за прилагане на Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услуги (НРКВУ) и на Наредбата за регулиране на цените на ВиК услуги (НРЦВУ) за следващия регулаторен период, започващ от 1 януари 2022 г.

На проведеното обществено обсъждане от страна на участници бяха изразени опасения, че проектът на указания за прилагане на НРКВУ не допринася в достатъчна степен за отстраняване на проблемите пред ВиК операторите, възникнали през сегашния регулаторен период (2017-2021 г.). Според тях е необходимо да бъдат приети промени в двете наредби за регулиране на ВиК сектора, както и да бъде намалена административната тежест.

Определени са и начинът на образуване и изменение на цените чрез метода "горна граница на цени", изискванията към информацията, която ВиК операторите подават до Комисията за целите на ценообразуването, редът, по който Комисията и ВиК операторите обсъждат бизнес плана и заявлението за утвърждаване и одобряване на цени. В проекта на указания не се предлагат промени по отношение на основните ценообразуващи елементи и принципи на ценообразуване. Въведени са изисквания за включване в цените на ВиК услугите на разходи за електроенергия, произведена от собствени източници на дружествата.

Окончателните решения на Комисията ще бъдат взети на закрито заседание на регулатора на 27 април т. г.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   ВиК услуги  

Област: ВиК  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...