Water Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

SCHIEBEL - комплексен доставчик на електрически изпълнителни механизми за сектор питейни води

Електрическите изпълнителни механизми на SCHIEBEL за сектор водоснабдяване с питейни води се характеризират с изключителна издръжливост, гъвкавост и надеждност. Австрийският производител предлага модерни общи и трайни решения за автоматизация на арматура. Компанията внедрява цялостно управление на клапани посредством електрически изпълнителни механизми и гъвкави системи за дистанционен контрол и архивиране на данни. Продуктите са сертифицирани и са в съответствие с основните стандарти. Освен доказалата се в годините серия АВ, така и компактната серия СМ с интегрирано управление и значително ниско тегло, са получили одобрението на големи крайни потребители и инженерингови компании. Модулно структурираната серия CM може да покаже предимствата си в пълна степен при големи спирателни клапани, но и ефективно да предотврати поява на хидравлични удари благодарение на променливите скорости. Допълнително може да се включи функцията Fail-Safe, която при отпадане на електрическото захранване осигурява максимална безопасност, включително и за UV дезинфекционни системи.

Традиционно захранването с питейна вода е едно от най-важните приложения за SCHIEBEL. Спектърът на приложения на продуктите на семейната компания от Виена е изключително широк. SCHIEBEL има десетилетия практически опит в този бранш: големи клиенти, като общинското водоснабдяване за питейни води на австрийската столица Виена, MA31 – WIENER WASSER или долноавстрийския EVN WASSER разчитат почти изцяло на задвижванията от SCHIEBEL. Но дори и извън тази основна област, общинските и частните компании в цяла Европа ползват продуктите на високотехнологичния производител. Благодарение на широката гама от продукти, компанията може да предложи изпълнителни механизми за цялото водоснабдяване с питейна вода, като се започне с добиването на вода от източника или кладенеца до комуналното разпределение в общините. Тук се използват предимно електрически задвижващи механизми за спирателна арматура (шибъри, клапи). Продуктите на SCHIEBEL обаче са изключително подходящи и за други приложения, а именно в системи за UV дезинфекция , както и ВЕЦ-ове, които използват енергията на питейната вода за производство на електричество.

Разпределение на питейни води

За сектор водоснабдяване, респ. разпределение на питейни води, изпълнителните механизми от серията AB (за големи номинални диаметри или високи въртящи моменти), както и изпълнителните механизми от серия CM са изключително удачни.

СМ серията покрива почти 80% от приложенията. Изпълнителните механизми от тази серия комбинират компактен дизайн с голям обхват, като скоростта може да се регулира в самия ход на движение. Последната възможност е особено полезна за водоснабдителни компании заради отличните свойства на регулиране. CM изпълнителните механизми са програмирани предварително, така че движението за затваряне на спирателния клапан първоначално се извършва относително бързо и без придръпвания, но в последната третина, преди пълното затваряне, това става много бавно. Финото регулиране се осъществява от безчетков постояннотоков двигател в комбинация с честотен преобразувател, при което се  постига съотношение на оборотите 1:50. Това ефективно предотвратява опасни хидравлични удари в тръбопроводите. Изпълнителните механизми от серията АВ предотвратяват такива хидравлични удари поради способността си да извършват много бавни движения с голямо усилие. Модулната структура е характерна за серията CM. Малкият брой компоненти е идентичен за повечето типови размери, а по-късно могат да се добавят и допълнителни функции, тъй като надстройката често може да бъде активирана само чрез софтуер. Електрическите изпълнителни механизми от серията CM се предлагат с въртящи моменти като ротационни задвижки от 7 до 125 Nm.

Общото за всички продукти на SCHIEBEL е тяхната висока надеждност, което е от особено значение в индустрията за питейни води. Това се постига чрез усъвършенствана технология и използването на висококачествени, устойчиви на корозия
материали. Така се гарантира дълъг експлоатационен живот и устойчива сигурност на доставките.

Дезинфекция с UV светлина

Системите за UV дезинфекция се използват главно в мрежите за първично водоснабдяване, където питейната вода се добива от кладенци. Основните области на приложение са най-вече в комуналната сфера. UV светлината убива бактериите в питейната вода и става все по-важна поради увеличаването на легионелните инфекции при водни системи, създаващи воден аерозол. Въпреки това трябва да се вземат надеждни предпазни мерки при инциденти: Ако системата с UV светлина се повреди, замърсената вода може да достигне до потребителя. Поради тази причина, пред UV лъчението трябва да се предвиди спирателен вентил, който затваря водопровода възможно най-бързо в случай на повреда. Това е почти идеалното приложение за CM серията на SCHIEBEL в комбинация с Fail-Safe технологията. Всички размери от серията CM могат по избор да бъдат оборудвани с механична пружина. Тази функция гарантира безопасно затваряне (или отваряне) в случай на повреда - дори ако електрозахранването откаже.

Електроцентрали на питейни води

Обещаващ източник на енергия, който в момента е на мода, са електроцентралите на питейни води, тъй като те преобразуват неизползваната преди това кинетична енергия в тръбите за питейна вода в абсолютно чиста електрическа енергия. По този начин водата, която преминава през турбините на централата, може да бъде използвана в домакинството. Електроцентралите на питейни води често могат да бъдат внедрени в съществуващите водопроводни линии без големи модификации и подобно на помпената електроцентрала използват естествената денивелация, както е например нормалния случай с вода, добита в планината и транспортирана до низината. От съображения за хигиена в тези електроцентрали се използват турбини PELTON изработени от неръждаема стомана. Турбинното колело се задвижва от питейна вода, която през дюзи достига до лопатките. Тази водна струя трябва да се регулира контролирано с помощта на реактивни игли, за да се гарантира, че до турбинното колело достига непрекъсната водна струя. В противен случай електроцентралата може да спре напълно. Електрическите изпълнителни механизми поемат настройката на реактивните игли, което изисква изключително прецизно регулиране. Тук има съществени изисквания: за задвижването обикновено се изисква захранване от 24 V, тъй като често се свързва аварийно захранване, за да се гарантира безупречно функциониране, което обикновено се осигурява от батерии в диапазона на ниско напрежение. Това е важно, доколкото едно неуспешно настройване на реактивните дюзи може в краен случай да доведе до експлозия на дюзите, поради рязък спад на налягането. От това следва: от една страна, задвижката трябва да може да реагира много бързо, а от друга страна, трябва да има прецизна точност на регулиране. Следователно, тези изисквания далеч надхвърлят обикновената функционалност "отворено/ затворено". Освен това, както бе споменато, задвижката трябва да може да се захранва с 24 V. CM изпълнителните механизми на SCHIEBEL отговарят на това изискване, тъй като имат всички необходими свойства. Това вече е потвърдено от успешни референтни проекти с клиенти като MA31 – WIENER WASSER или VORALBERG ILLWERKE. В допълнение, SCHIEBEL вече отчита голям интерес от различни комунални доставчици на вода към тази технология, което позволява да се постигнат особено високи скорости на задействане и едновременно с това да се гарантира изключително прецизен контрол до 0,1%. Динамичните движения без хидравлични удари също защитават цялата система.

Предимства пред хидравликата

Хидравличните изпълнителни механизми не могат да отговорят на всички високи изисквания за скорост и прецизност на управление. Електрическите изпълнителни механизми от серията CM напълно покриват всички изисквания и слагат своя малък "екологичен отпечатък" именно с ниската консумация на енергия и елиминирането на хидравличното масло, което носи риск от замърсяване на питейната вода. Последният аспект не се ограничава до зоната на електроцентралите, а е предимство, което SCHIEBEL предлага с електрическите си изпълнителни механизми за всички области на водоснабдяването с питейна вода

     
Източник: Аква Джет 2011

Ключови думи: Аква Джет 2011   Aquajet 2011   SHIEBEL   електрически изпълнителни механизми  

Област: ВиК  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...