Water Bulgaria  

МРРБ представи приоритетите си за развитие до 2027 г.

26.03.2020   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 24 март т. г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРББ) представи своите 18 приоритета, разписани в "Схема за пространствено развитие". Приоритетите обхващат области в цялата страна. Като най-проблематични казуси в сектор ВиК от МРРБ посочват режимите на водоснабдяване, които силно влошават качеството на живот на населението.

В Североизточен район (Варна, Шумен, Добрич, Търговище) МРРБ набелязва няколко проблема: прекъсването на водоснабдяването и сезонния режим на водоснабдяване в някои населени места. "Най-често потърпевшите са Търговище, Габрово и особено област Ловеч, където проблемът е наистина тревожен с над три четвърти от населението със сезонен режим на водоснабдяване, при това продължаващ години наред", обявиха от МРРБ.

Министерството смята, че трябва да се обърне внимание на липсата на пречиствателни съоръжения за питейни води (ПСПВ) и остарялата водопреносна мрежа за повърхностните водоизточници и липса на санитарно-охранителни зони около водоизточниците. Предвижда се модернизация и реконструкции.

В Югоизточен район (Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол) ситуацията е аналогична. "През 2013 г. ЮИР е бил с най-нисък (от всички райони) относителен дял население с режим (1%), но през 2017 г. този дял нараства до 1.6%", обясниха от МРРБ. Всички области в района, освен Бургас, влошават своите показатели. Най-тревожно е положението в област Сливен.

"Недостигът на ресурси, поради неизградени водоизточници и/или резервоари за вода, или висока степен на амортизираност на водопроводната мрежа и големите водни загуби" са посочените от Министерството предизвикателства за разрешаване. "Необходимо е ускорено въвеждане на нови ПСОВ за пречистване на вече обхванатите от канализация отпадъчни води, но успоредно с това е необходимо и преосмисляне на цялостната технология на пречистване на водите, която е доста остаряла и не отговаря на съвременните изисквания", смятат от МРРБ.

Северозападният район (Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен) е с висок процент на водоснабденост, но все пак има още няколко области, където относителният дял на водоснабденото население е по-нисък от средния за страната. Такава е област Монтана, която е с по-нисък процент водоснабдено население. Режимът на водата в населени места на този район също е проблем според МРРБ.

"Почти цялото население от всички общини на област Ловеч (освен Троян), имат сезонен режим на водоснабдяване", казаха оттам. "Въпреки два пъти увеличения брой ПСОВ за периода 2013-2017 г., съществуват цели области, където практически липсва пречистване (област Видин)", посочват от МРРБ. Планът на Министерството предвижда изграждане на нови канализационни системи, провеждане на редица реконструкции и др.

В Южен централен район (Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково) се наблюдава най-ниската степен на водоснабденост от всички райони. Най-проблематичната е област Кърджали, почти половината от населените места са без централизирано водоснабдяване (201 бр.). "С оглед намаляване броя на авариите и загубите на вода е необходимо да се реконструират магистралните водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа, защото преобладаващата част от действащите мрежи и съоръжения са въведени в експлоатация преди 1980 г. и са изградени от материали (преобладаващо етернитови и стоманени тръби), чийто срок на годност е изтекъл", казаха от МРРБ. Трябва да се изградят и нови ПСОВ.

В Югозападен район (Благоевград, Кюстендил, Перник, София, София-град) степента на водоснабденост е малко над средната за страната. Най-проблематичната област е Благоевград, където само две общини имат висок процент неводоснабдено население. Във връзка със загубите МРРБ смята за важно да се реконструират магистралните водопроводи и разпределителната мрежа. Залага се също реконструкция на съществуващите резервоари и изграждане на нови такива. Предвижда се и изграждане на нови ПСОВ.

Повече информация ще намерите тук.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   ПСОВ   водопроводна мрежа   магистрален водопровод   отпадни води   канализация  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...