Water Bulgaria  

Софийска вода инвестира 40 млн. лв. във ВиК мрежи през 2020 г.

25.02.2020   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 25 февруари т. г. в Литературен клуб "Перото" се проведе първата за годината пресконференция на Софийска вода. В нея взеха участие изпълнителният директор Васил Тренев, директорът експлоатация и поддръжка Станислав Станев, директорът стратегически партньорства и проекти Любомир Филипов, директорът инженерни и строителни дейности Петьо Велев, директорът управление на водопроводната мрежа Валентин Милушев и търговският директор Борислав Георгиев.

В рамките на събитието директорите на Софийска вода обявиха предстоящите инвестиции на дружеството в столичната ВиК мрежа и направиха кратък обзор на постигнатото през изминалата 2019 г.

"Продължаваме трайното съответствие на качеството на водата с показатели 99,22%", обяви изпълнителният директор Васил Тренев. Той допълни, че направените инвестиции от страна на Софийска вода за изминалата година са 47,1 млн. лв. Размерът на сумата подрежда столичния ВиК оператор на II-ро място по инвестиции в страната, след Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРББ), което е отговорно за най-големите инвестиции в сектора - 34%, следвани от 18% на Софийска вода.

"Реализирани са редица проекти за изграждане и реконструкция на ВиК мрежите, както и за модернизация и основен ремонт на производствени сгради и съоръжения", допълни Тренев. Като основно постижение през изминалата година изпълнителният директор посочи въвеждането на водомери с дистанционен отчет и също така постигнатата висока събираемост на задълженията от 96,48% (при 88,75% през 2018 г.). Софийска вода е в добро финансово здраве, а оборотът на дружеството за 2019 г. е около 210 млн. лв.

Планираните инвестиции на Софийска вода за т. г. са в размер на 40 млн. лв. "В график сме със строителството и предстои да пуснем в експлоатация новия метан танк в Кубратово с капацитет 7000 куб. м", обяви Васил Тренев. С негова помощ дружеството се доближава до пълната енергийна независимост. През новата година продължават изграждането на 40 км нова водопроводна мрежа и модернизацията на съществуваща мрежа.

За рехабилитация са планирани над 40 км. водопроводи. "В сътрудничество със Столична община ще започнем разширяване на канализационната мрежа с общо 2 км в кварталите Модерно предградие и Суходол", каза директорът експлоатация и поддръжка Станислав Станев. Приоритет е изграждането на довеждащ водопровод между Бистрица и Кокаляне и също така реконструкцията на водопровода по бул. Сливница (между Сточна гара и ул. Г. С. Раковски).

Софийска вода прави няколко крачки напред в дигитализирането на контрола и управлението на водния ресурс. "Въвеждаме система за Smart Metering, която ще ни помогне да следим състоянието на мрежата в реално време, за да можем да реагираме по-бързо", обяви изпълнителният директор. "Приоритет на Софийска вода е да може да измерва в реално време състоянието на мрежата", допълни Станислав Станев, като поясни, че проектът за дигитализация е разделен на две части: 1. Специализиран софтуер, даващ информация от главните водомери; 2. Smart Metering система.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: TLL Media   Софийска вода   дигитализация  

Област: ВиК  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...