Water Bulgaria  

ВиК мрежата на Перник и Радомир ще бъде рехабилитирана с евросредства

28.11.2019   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ВиК инфраструктурата на Перник и Радомир ще бъде обновена със средства по линия на Оперативна програма "Околна среда" в рамките на настоящия програмен период, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За целта е сключен договор за финансиране с управляващия орган на ОПОС и е разработен проект с бенефициент ВиК-Перник, а инвестицията в рехабилитацията ще бъде в размер на повече от 100 млн лв.

Според Нанков сред основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник, са засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. Студена четири пъти спрямо същия период на миналата година и три пъти спрямо 2016 г., както и старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76%, а в някои селища и до 90 на сто.

Експерти прогнозират, че при сегашния график на водния режим, налагащ спиране на водата два пъти в денонощието, технико-експлоатационното състояние на мрежата може драстично да се влоши, а авариите да зачестят. За изход от водната криза се работи по различни варианти. Основният залага на свързване на яз. Студена с яз. Долна Диканя, за което са необходими 12 млн. лв. за водопровод и помпена станция. Проучва се и възможността Владайският канал да се свърже с язовир Студена, тъй като дебитът на канала е 15 л/сек, но при пълноводие се увеличава в пъти.

     
Източник: МРРБ; снимка: община Радомир

Ключови думи: ВиК инфраструктура   ВиК мрежа  

Област: Инвестиции  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...