Water Bulgaria  

Над 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена с финансиране по ОПОС

13.12.2018   |   Инвестиции
 

Проектите, предложени за финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС), включват изграждане на 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, съоръжения за третиране на утайки, автоматизирани системи за управление на ВиК системите и др., съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В резултат на реализацията на проектите на територията на 51 агломерации ще се подобри инфрасртруктурата за над 2 млн. българи. Очаква се в рамките на процедуратада бъдат обявени повече от 190 обществени поръчки, като първата – за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен, вече е открита.

Бенефициент са ВиК операторите, които вече подготвят проектните си предложения на база изготвените Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) в 14 области на страната. Крайният срок за подаване на документи е 23 април, а изпълнението на проектите ще стартира в началото на 2019 г.

Очаква се първите формуляри за кандидатстване да бъдат внесени от ВиК операторите в Министерството по околната среда и водите още през февруари 2019 г. Пет от РПИП – на Видин, Враца, Стара Загора, Перник и Ямбол, са одобрени от JASPERS (консултант на ЕК, ЕИБ и ЕБВР по големи инфраструктурни проекти). До две седмици предстои положително становище да получат и прединвестиционните проучвания на Кърджали, Пловдив и Русе.

     
Източник: МРРБ; снимка: Dreamstime

Ключови думи: МРРБ   МОСВ   ОПОС   водопроводна мрежа   канализация  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Инвестиции

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...