Water Bulgaria  

Подписаха споразумение за финансиране на инвестиции във ВиК сектора

11.10.2018   |   Бизнес
 
Фондът на фондовете (ФнФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписаха оперативно споразумение за изпълнение на Финансов инструмент за развитие на водния сектор. На церемонията по подписването присъства и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който подчерта, че споразумението ще спомогне за повишаване на качеството на живот на българските граждани и ще допринесе за подобряване на състоянието на околната среда.
 
Инструментът е реализиран със средства по ОП "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) за финансиране на инвестиции във ВиК сектора в България. Фондът на фондовете ще предостави публични средства от 115 млн. евро и ще мобилизира съфинансиране в минимум същия размер от страна на ЕБВР. Финансовият инструмент има за цел да допълни безвъзмездното финансиране от ОПОС като подпомогне ВиК операторите да осигурят изискваното собствено финансово участие.
 
"Това споразумение показва, че финансовите инструменти имат силата да увеличат многократно ползите от инвестициите в Кохезионната политика. Благодарение на това споразумение 220 000 български граждани ще имат достъп до по-добро водоснабдяване и 1,5 милиона жители ще се ползват от подобрено пречистване на отпадъчните води", коментира еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.
 
С изпълнението на финансираните проекти ще се подпомогне постигането на съответствие със законодателството на Европейския съюз в сектор "Води".
     
Източник: МОСВ

Ключови думи: МОСВ   ОПОС   ЕБВР   Фонд на фондовете   финансиране  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиСъбитиятаВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...