Water Bulgaria  

Среща на WAREG изтъкна необходимостта от инвестиции във водния сектор

10.05.2018   |   Инвестиции
 

На 8 и 9 май т. г. се проведе 15-та среща на Общото събрание на Мрежата на водните регулатори в Европа (WAREG). Домакин на събитието бе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е сред съоснователите на организацията. В двудневния форум взеха участие 47 членове и експерти на водни регулатори от 22 държави. Организацията, в която членуват водни регулатори от 25 държави и от 5 страни-наблюдатели, е създадена през април 2014 г. с основна мисия да бъде платформа за сътрудничество между регулаторите от водния сектор в Европа. Срещите на Общото събрание на WAREG се провеждат 4 пъти годишно в различни страни членки.

В приветственото си слово председателят на КЕВР доц. Иван Иванов наблегна на значението на подобни форуми за формиране на единна регулаторна политика по сходни за страните проблеми във водния сектор. Той изтъкна, че като една от страните-учредители на WAREG, България приветства решението от 2017 г. организацията да прерасне в Асоциация на водните регулатори в Европа, тъй като това предоставя по-големи възможности за разширяване на нейното влияние и за ползотворна работа по различни проекти.

Иванов подчерта, че изминалата 2017 г. е втората година от протичащите дълбоки промени във водния сектор в България и в това отношение обмяната на регулаторни практики подпомага формулирането на успешни решения в областта на регулаторната политика. Председателят на българския регулатор допълни, че за решаването на всички открити въпроси КЕВР работи с тясно сътрудничество с МРРБ, професионални организации, ВиК-оператори и потребителски и граждански организации

Необходимостта от инвестиции във водния сектор бе сред водещите теми по време на двудневната среща. Президентът на WAREG Алберто Бианкарди заяви в своето изказване, че на европейско ниво водният сектор е изправен пред сериозни предизвикателства и организацията е призвана да отговори с адекватни решения на базата на общи позиции на страните-членки. По негово мнение инвестициите във водния сектор е необходимо да получат подкрепа на държавно ниво, защото така се гарантира постигане на устойчивост и ефективност на сектора.

В рамките на отворен панел се състоя дискусия на тема "Осъществяване на сътрудничеството на водните регулатори в Европа", която обхвана теми като достъпността на тарифите за вода, индикаторите за ефективност на дейността и др. Във втория ден от събитието бе проведен семинар за режимите за мониторинг на инвестициите в различните страни-членки на Мрежата.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   WAREG   Мрежа на водните регулатори в Европа   Асоциация на водните регулатори в Европа  

Област: Събития  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Инвестиции

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...