Water Bulgaria  

Дискусионен форум в рамките на Булаква обсъди проекта за нов закон за ВиК

29.03.2018   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В рамките на десетото издание на конференцията Булаква на тема "Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор – иновативни решения и финансови стратегии", организирана от Българската асоциация по водите (БАВ), бе организиран дискусионен форум с цел обсъждане на проекта за нов закон за ВиК отрасъла.

В разработвания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството закон са заложени механизми за гарантиране на устойчивото планиране и ефективността на услугите, както и мерки за развитие на сектора. Сред целите на новата уредба е да се повиши информираността на обществото и да се засили участието му при взимането на инвестиционни решения в отрасъла.

"Ключово е гражданите и заинтересованите страни да бъдат насърчавани за участие при вземането на решенията по отношение на инвестициите във водния отрасъл. Наша основна цел е потребителите да бъдат добре информирани, за да се повиши тяхната чувствителност към екологичните и инвестиционни аспекти на водата“, отбеляза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в рамките на конференцията Булаква 2018.

Новият закон предвижда още изграждане на специализирани карти на ВиК съоръженията с цел улесняване поддръжката на инфраструктурата, както и механизми за насърчаване на публично-частното партньорство и привличане на външно частно финансиране. В проекта се обсъжда създаването на специализиран регулатор за ВиК сектора с консултативни функции, въвеждането на такса солидарност и създаването на фонд за подпомагане на ВиК дружествата като сигурен източник на финансиране за отрасъла.

Междувременно от МРРБ обявиха, че предвидените в бюджета на министерството средства за ВиК инфраструктура за тази година са в размер на 18 млн. лв., а основната цел, за която ще бъдат използвани, е реконструкция на съществуващите ВиК системи и съоръжения.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: Булаква   БАВ   МРРБ   ВиК отрасъл   ОПОС  

Област: Събития  

Подобни статии
Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...