Water Bulgaria  

МРРБ предвиди в бюджета си 18 млн. лв. за ВиК инфраструктура през 2018 г.

21.12.2017   |   Бизнес
 
Министерството на регионалното развитие и благоустройство предвиди в бюджета си през 2018 г. над 18 млн. лв. за ВиК инфраструктура. Това съобщи министър Николай Нанков при участието си в съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и води и по регионална политика, благоустройство и место самоуправление.
 
Ресурсът ще се използва за реконструкция на водопроводни мрежи в населените места. По думите на министър Нанков обаче ресурсът е далеч от реалните нужди, тъй като близо 99% от населението живее в селища с централизирано водоснабдяване, но канализацията все още не е напълно изградена.
 
"В същото време това, което е направено в миналото, е технологично и физически остаряло, тъй като отрасълът работи в условия на хронично недофинансиране. Друг проблем пред ВиК операторите са големите загуби на вода и обезлюдяването на малките населени места, в които обаче изградената инфраструктура трябва да продължи да се поддържа", допълни Николай Нанков.
 
За да разреши проблемите с недостатъчното финансиране МРРБ съвместно със Световната банка разработи проект на Стратегия за финансиране на отрасъл ВиК, който препоръчва преминаването към двустепенна ценова структура с въвеждане на фиксирана компонента. Според прогнозите ако пакетът от препоръки бъде приложен и ако рисковете бъдат добре управлявани, още през 2027 г. ще бъде постигнато съответствие с директивите на ЕС в областта на питейните и отпадъчните води.
     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   ресурс   финансиране   водопроводни мрежи  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Akwaror

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...