Water Bulgaria  

ДАМТН проверява язовирите преди дъждовния сезон

26.10.2016   |   Реализации
 

Държавната метрологична агенция за технически надзор (ДАMТН) започна проверки на язовирите в страната, стана ясно от пресцентъра на агенцията. ДАMТН поема тази отговорност от началото на тази година, след разрешение на Върховната административна прокуратура (ВАП). Към ДАMТН работи дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, която следи състоянието на язовирите в страната и дали се спазват подадените технически предписания.

От началото на годината досега са проверени 3508 язовира, което е около 70% от общия брой язовири в страната, като са извършвани и допълнителни проверки по сигнал при усложнени метеорологични условия.

Настоящата проверка на ДАМТН цели да установи дали са предприети необходимите мерки за изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, както и степента на изпълнение на предписанията, отправени към собствениците на язовири, чийто срок изтича на 30 октомври т.г.

Приоритетно се проверяват язовирите, които са с по-висок риск за населението, съобщи ДАMТН -  това са яз. „Рогозен-1“ и яз. „Бързина“, както и язовирите, изградени на реките с отток към границите ни с Гърция и Турция.

Също така собствениците на язовири са предупредени да понижат водния обем на водоемите във връзка с очакваните валежи в есенния сезон, поясни агенцията.

     
Източник: ДАМТН; снимка: Pixabay

Ключови думи: ДАМТН   проверка на язовири   ВАП   яз. „Рогозен-1“   яз. "Бързина“  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...