Water Bulgaria  

Само общини членове на ВиК асоциации с възможност за европейско и държавно финансиране

07.07.2016   |   Бизнес
 
Общините, които не се включат към асоциация по ВиК на областно ниво в рамките на реформата в отрасъл ВиК, няма да могат да получават безвъзмездно финансиране от ЕС и държавния бюджет. Това стана ясно на публично обсъждане за окрупняване на ВиК дружествата на територията на област Габрово.
 
По време на събитието министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова поясни, че членството в асоциация не е задължително, а всяка община носи отговорност пред хората. Към момента общо 242 общини са членове на ВиК-асоциация, а от останалите 23 има и такива, които ще се присъединят към асоциация, но чакат решение на Общите събрания.
 
"За останалите общини единственото финансиране за издръжка и поддържане на системите ще идва от собствените приходи или от заеми", заяви министър Павлова.
 
В общините, които решат да не се присъединят към ВиК-асоциация, е възможно цената на водата да се увеличи, тъй като единственият шанс за инвестиции и поддържане на системите ще са заемите, които ще се изплащат през цената на водата.
 
"Включването на дадена община в асоциация не значи ликвидиране на общинското ВиК дружество и съкращаване на служители. То може да се влее в действащия оператор, а общината, като член на асоциацията, има своя глас и възможност за предлагане и взимане на решения", допълни Лиляна Павлова.
     
Източник: МРРБ

Ключови думи: ВиК-асоциация   финансиране   воден сектор    

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...