Water Bulgaria  

Разработват решение за по-бързо отстраняване на замърсители в ПСОВ

19.05.2016   |   Технологии
 
Според ново проучване на Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL), свръхфина форма на активен въглен на прах може да улавя микрозамърсителите в пречиствателните станции за отпадни води много по-бързо.
 
"Дори в изключително ниски концентрации, замърсителите като следи от химически съединения от фармацевтичната промишленост или селскостопански химикали, представляват риск за водните екосистеми. Един от начините да се намали количеството замърсители е третирането на отпадъчни води с активен въглен", обясняват от EPFL.
 
Пречистването с озон, който трансформира химическия състав на замърсителите, е друг доказано ефективен подход, но когато отпадъчната вода съдържа химикали като бромиди е възможно образуването на нови токсични съединения. Този проблем може да се избегне чрез употребата на прахообразен активен въглен, но методът е по-скъп и изисква повече енергия, допълват представители на EPFL.
 
Изследователите от института доразвиват този метод в лабораторни условия, като използват свръхфина форма на активен въглен на прах, който ускорява темповете на отстраняване на замърсители с повече от 5 пъти. Тя е тествана върху десет различни микрозамърсители, които са отстранени значително по-ефективно, в някои случаи до 65 пъти по-бързо.
 
"Следващата стъпка е да тестваме метода чрез пилотно проучване, за да сме сигурни, че е приложим в истински пречиствателни станции", коментира ръководителят на проучването Флорънс Бонвин.
     
Източник: EPFL; Снимка: Flickr

Ключови думи: EPFL   ПСОВ   активен въглен   прахообразен активен въглен  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...