Water Bulgaria  

ВиК секторът получава 60 млн. лв. за подпомагане на регионалното инвестиционно планиране

11.02.2016   |   Бизнес
 
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК".
 
Първият проект, финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", е с бюджет близо 60 млн. лв. и цели да превърне отрасъла в устойчив, ефективен, отговарящ на европейските екологични стандарти и финансово жизнеспособен. В рамките му се предвижда изпълняването на проектите за изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания (РПИП) за 14 обособени територии, обслужвани от консолидирани ВиК оператори.
 
"Водната реформа включва три основни стълба – окрупняване на водната инфраструктура във всички 28 области на страната, превръщането й в публична собственост и управление от един воден оператор във всяка област на базата на генерален план", съобщи министър Павлова по време на церемонията.
 
До момента в 16 области вече има консолидирани дружества и избран оператор, с който предстои сключване на договор, а в четири договорите вече са подписани. В 8 от останалите области пък е заявена готовност за консолидиране и сключване на договор. За всяка една от тези области ще бъде изготвено регионално прединвестиционно проучване, което ще се финансира по проекта. Операторите ще могат да кандидатстват с апликационни форми за подобряване на водоснабдяването.
 
"Новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите", поясни министър Павлова.
     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   МОСВ   регионално прединвестиционно проучване   РПИП   ОПОС  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиСъбитиятаВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...