Water Bulgaria  

В КЕВР бяха обсъдени нови регулации за цените и качеството на ВиК услугите - 03.12.2015

03.12.2015   |   Начало»Бизнес
 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инициира обществено обсъждане на две нови регулации за ВиК сектора - проекта на Наредба за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦВКУ) и на проекта на Наредба за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги (НРКВКУ).

Предвижда се новите разпоредби да влязат в сила след една календарна година и да се прилагат за новия регулаторен период, започващ на 1 януари 2017 г., както и за следващи регулаторни периоди. Новите наредби целят да заменят досега действащите в областта нормативни актове.

Основна цел на предлаганата нова правна рамка е да бъдат извършени промени в основния инструментариум на КЕВР за регулацията на ВиК бранша в страната, които да спомогнат за повишаване на неговата ефективност и устойчивост и за постигане на съответствие с европейските стандарти за регулиране предоставянето на ВиК услуги.

"Необходимостта от приемане на изцяло новите нормативни актове е в резултат на извършен анализ на практиката по прилагането на двете досегашни наредби, която показа редица несъвършенства", подчерта по време на общественото обсъждане председателят на КЕВР доц. д-р Иван Иванов.

Сред основните причини за инициирането на мерки за привеждане на регулацията във ВиК сектора у нас към европейските норми е намаляването на регулаторния риск за инвестициите на финансиращите институции в отрасъла, както и промените в ЗВРКУ и Закона за водите, касаещи нормативната рамка в областта на водоснабдяването и канализацията у нас, съгласно новата Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014 - 2023 г.

Промените в разпоредбите предвиждат КЕВР да определя цените на водните услуги веднъж годишно, на закрито заседание, а ВиК операторът да са задължени един месец преди решението на комисията да оповестяват в медиите и на интернет страницата си направеното предложение за цената на водата и канализационната услуга.

При определени обстоятелства ВиК операторите ще могат да искат преразглеждане на цените, например при възникване на непредвидено или непредотвратимо събитие или събития от извънреден характер, както и при съществени промени в приходите или икономически обоснованите разходи на ВиК операторите.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   ВиК услуги   ВиК отрасъл   ВиК оператори   НРЦВКУ   НРКВКУ  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...