Water Bulgaria  

Представиха нови възможности за ВиК сектора на конференция на БАВ - 26.11.2015

26.11.2015   |   Начало»Събитията
 

На 24 ноември т. г. се състоя пета национална конференция на тема "ОП "Околна среда" и Програма за развитие на селските райони – в преход към новия оперативен период", организирана от Българската асоциация по водите (БАВ) и Камарата на строителите в България.

В рамките на форума бяха обсъдени най-актуалните въпроси, свързани с изпълнението на проекти по ОПОС и ПРСР, включително т. нар. най-добри налични технологии, качеството на предлаганите за финансиране проекти и критериите за тяхната оценка, ролята на отговорните фактори за развитието на ВиК сектора и др.

На конференцията публично бяха представени гледните точки и намеренията в тази посока на отговорни институции, общини, ВиК дружества, проектанти, строители и неправителствени браншови организации и чуждестранни експерти.

По време на събитието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че до средата на 2016 г. предстои да бъдат подписани всички договори между ВиК асоциации и ВиК оператори във всички 29 обособени територии в страната.

Той добави, че според разчетите за стабилизиране на сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ни ще получи около 3 млрд. лв. По думите му, в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК операторите се очаква да бъде в рамките на около 1-1,5 млрд. лв.

През изминалия програмен период са рехабилитирани 1722 км. водопреносна мрежа и 83 км канализационна мрежа и са сключени 233 договора със 136 общини, които са на обща стойност 778 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на конференцията. Той допълни, че се очаква през юли 2016 г. да бъде отворен първият прием за инвестиции за сектор ВиК по новата ПРСР, като по него допустими бенефициенти ще бъдат и общините, и ВиК операторите.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева също взе участие в конференцията. Тя обяви, че до края на настоящата година предстои да приключи работата по още 6 пречиствателни станции в страната - Белене, Ботевград, Бяла, Исперих, Силистра и ПСОВ в кв. Банево, Бургас. Останалите 8 от общо 58 планирани съоръжения по ОПОС - Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол, ще бъдат довършени със средства от новия програмен период.

В средата на следващата година се очаква да започне работата на терен и по т. нар. ранни проекти, подчерта министър Василева. Тя уточни, че се предвижда да бъдат заделени и 240 млн. лв. или 10% от бюджета на приоритетна ос "Води" за подпомaгане на инвестициите във ВиК сектора чрез облекчени кредити или други финансови инструменти.

     
Източник: БАВ, МРРБ, МОСВ

Ключови думи: БАВ   МРРБ   МОСВ   ОПОС   ПРСР   ВиК проекти  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Акварор - Бояджиев и Синове
Последно от Събитията
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...