Water Bulgaria  

Инж. Иван Иванов, БАВ: Убедени сме в необходимостта от дискутиране на въпросите за контролно-измервателните уреди във ВиК дружествата - 29.05.2015

29.05.2015   |   Начало»Експертно
 
Как тече подготовката за семинара "Контролно-измервателни прибори и апаратура в отрасъл ВиК", който БАВ организира? Какви са очакванията Ви за събитието?
Управителният съвет на БАВ и лично аз сме убедени в необходимостта от провеждането на семинар по въпроси, свързани с контролно-измервателните уреди, които се използват от ВиК дружествата. На подобен семинар предвиждаме да се дискутират конкретни решения и предложения по отношение на управлението на водомерното стопанство - подбор, поддръжка и подмяна на приходните водомери, избор и прилагане на подходящи уреди за измерване на влизащите в системата водни количества, но и тези, които се връщат обратно в реката. Темата изглежда интересна за тесни специалисти в материята, но тя не може да е безразлична и за управителите на дружествата, техните технически и търговски директори, защото по тези уреди се формират основните приходи и някои големи разходи във ВиК дружества.
Темата е от значение за МРРБ като собственик на повечето дружества в България, но и за МОСВ, които носят отговорност за прилагането на такси водоползване и заустване на отпадъчни води, КЕВР като определящ цените на ВиК услугите и ДАТМН, като институция упражняваща контрол за изправността на тези уреди.
 
Какви ползи за ВиК сектора целите да реализирате с провеждането на форума? Кои са допирните точки в позициите на бизнеса и държавните институции по отношение оптимизацията на измерването в отрасъла? 
Надявам се, че събирането на едно място на представителите на всички заинтересовани страни ще помогне да се дадат отговор на редица въпроси, които се задават в публичното пространство и чакат своя отговор. Например: до каква степен намаляващите фактурирани количества във всички дружества, могат да са резултат от застаряващото водомерно стопанство; реалистично ли е да се тестват всички приходни водомери в указаните в наредбата срокове; има ли надеждни измервателни устройства за поток в открити течения; умеят ли нашите специалисти да оразмеряват и подбират измервателни уреди за конкретни условия и други. Надявам се да обсъдим и бъдещето на дистанционното отчитане и да се споделят добри практики от ВиК оператори. 
За съжаление, желанието ни да направим възможно по-скоро този семинар, се сблъсква с интензивната работа по реформите в отрасъл ВиК в този период и се налага да отложим събитието за есента. Надяваме се да успеем да го реализираме в края на месец септември или началото на месец октомври.
     
Източник: БАВ

Ключови думи: БАВ   Българска асоциация по водите   инж. Иван Иванов  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...