Water Bulgaria  

Вода и доверие на кредит – кредитен водомер срещу нелоялни абонати от Акварор

 

Акварор представя нов продукт за ВиК сектора на международния бизнес форум Вода София 2015. С решението може да се запознаете на щанда на фирмата D3 в зала 4 на специализираното изложение от 11 до 13 март в Интер Експо Център, София.

„Сметките за вода да са по-точни и да ограничават злоупотребите, които натоварват изрядните абонати - тези думи винаги успяват да привлекат общественото внимание, когато се засяга цената на водата. Темата продължава да е актуална и да кара гражданите да гледат сметките си с недоверие, а за да бъде променена ситуацията, са необходими редица реформи. Но едно добро предложение за продукт, който може да намали загубите на вода, идва от компания Акварор”, твърди Петко Бояджиев, управител на „Акварор-Бояджиев и синове” ООД, гр. София.

Кредитен водомер

„Абонатите получават необходимото им водно количество, което в края на месеца ВиК операторът фактурира. В следващите тридесет дни това количество трябва да бъде заплатено. Междувременно ВиК операторът фактурира водното количество за текущия месец. Кредитният водомер, както го наричаме, автоматично ще ограничава преминаващото водно количество до степен неотложни битови нужди, ако абонатът не е платил сметката си за вода. След като абонатът заплати сумата по предходната фактура, нормалното водоподаване се възстановява. Така накратко могат да се опишат взаимоотношенията ни с водните оператори. Ето защо нарекохме водомера „кредитен”- той дава и кредит на доверие, защото при манипулиране прекъсва водоподаването на нелоялни абонати”, обяснява управителят на Акварор Петко Бояджиев.

Не става само с водомери

По думите на Петко Бояджиев Акварор е първата компания в страната, която въвежда нови тенденции в измерването на водните количества, като например водомерите с дистанционно отчитане и комбинирания водомер срещу „законната” кражба на питейна вода от т. нар. байпасни противопожарни връзки. Според него водоснабдяването в България си остава институция, лишена от необходимата й основа – Закон за водоснабдяването.

„Това е една от причините да сме твърде назад с организацията и с развитието на бранша. Той е някъде в далечната периферия на законодателството ни. В резултат на „универсалните” и „всеважащи” постановки на ЗОП, ВиК секторът е на твърде ниско техническо и икономическо ниво. Поръчките се възлагат некомпетентно и се изпълняват от конюнктурни компании с некачествени стоки. За да настъпят промени, законодателната и нормативна инициатива, целесъобразно насочване на предоставените инвестиции, действително управление на ВиК фондовете и т.н. трябва да бъдат предоставени на единствено компетентни с единна организация ВиК оператори, носещи и цялата юридическа и икономическа отговорност за задоволяване нуждите от питейна вода както на населението, така и на националното стопанство. Нашето водоснабдяване е специфично, българско. Всякакво сляпо прилагане на чужди модели, налагане на все по-тежка администрация отдалечават водоснабдяването от неговата хуманна същност. Нека не забравяме, че водата е за всеки и след това е стока”, допълва Петко Бояджиев.

     
Източник: Акварор

Ключови думи: Акварор   кредитен водомер   Вода София   ВиК оператори   ВиК сектор  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Новости от Water Sofia 2015

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиСъбитиятаИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...