Water Bulgaria  

Обсъдиха пакет предложения за нормативни промени във ВиК сектора

05.03.2015   |   Бизнес
 

Пакет предложения за промени в нормативни актове, касаещи дейността на бранш „Водоснабдяване и канализация“, бяха обсъдени в рамките на на първото заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество при Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Целта на дискусията бе приемането на мерки, насочени към ограничаване и превенция на неформални икономически отношения във ВиК сектора.

„ВиК услугите имат ключово социално значение. Трябва да направим възможното както да защитим интересите на потребителите, така и на доставчиците на услугата“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов в рамките на заседанието.

Сред ключовите предложения, върху които бе поставен фокус, е въвеждането на режим на касова отчетност на ДДС при ВиК операторите с над 51 % държавно участие в капитала от системата на МРРБ.

"Това би било предпоставка за снижаване на високите нива на търговските загуби при дружествата от сектора, произтичащи от нефактуриране или неинкасиране на цялото количество потребена вода. Режимът на касова отчетност при отчитането на ДДС е въведен като опция за страните членки на ЕС с Директива 2010/45/ЕС на Съвета от 13 юли 2010 г.", информират от МРРБ.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: ВиК сектор   МРРБ   Отраслов съвет за тристранно сътрудничество   ВиК оператори  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиСъбитиятаВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...