Water Bulgaria  

Откроиха ключовите теми за развитието на отрасъл ВиК - 12.02.2015

12.02.2015   |   Начало»Събитията
 

За да може страната ни да получи финансиране по Оперативна програма „Околна среда“ през програмния период 2014-2020 г., трябва да бъде достигната договореност на национално ниво по две ключови теми, касаещи отрасъл ВиК.

Едната е свързана с изясняване на бенефициентите по програмата - дали това ще бъдат общините или ВиК операторите, а другата - със защитаване пред Европейската комисия на нуждата от безусловно необходими за страната ни проекти.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на първото заседание на Съвета за координация на реформата в отрасъл ВиК.

"Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по Оперативна програма „Околна среда“ в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 г.", съобщи министър Павлова.

Тя допълни, че има списък с необходими инвестиции, но някои от тях не са с добра проектна готовност или са преоразмерени. Необходимо е тези проекти да бъдат приоритизирани, да бъдат прегледани от ВиК операторите. Добре е те да бъдат реализирани в периода 2016-2017 г. в рамките на подготовката на регионалните прединвестиционни проекти, каза още министър Павлова.

Като ключови области за изпълнение на реформата във ВиК, в които ще е необходимо съдействието на Съвета за координация на реформата в отрасъла, министър Павлова определи влизането в сила на договорите, които ще се сключват между асоциациите по ВиК и операторите, опубличаването на активите, реформирането на регулатора, изготвянето на регионални прединвестиционни планове, финансовият инженеринг в сектора и окрупняването на операторите.

За тази цел консултативното звено ще координира действията на ангажираните в процеса министерства и на всички заинтересовани страни за осъществяване на Плана за действие според Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България до 2023 г. Съветът ще осъществява координация и на мерките при приоритизиране и планиране на средствата за ВиК инфраструктура, които страната ни ще получи от фондовете на Европейския съюз в периода 2014-2020 г.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   отрасъл ВиК   ОПОС   ВиК инфраструктура   ВиК оператори  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG
Акварор Сервиз

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...