Water Bulgaria  

Реформата във водния сектор бе обсъдена на среща в МРРБ - 13.01.2015

13.01.2015   |   Начало»Събитията
 

Осъществяването на реформата във водния сектор в България беше основната тема на провелата се на 12 януари работна среща в Министерството на регионалното развитие.

Това е първото от поредицата събития, посветени на промените в сектора, в което взеха участие областни управители, представители на МОСВ, НСОРБ, ВиК дружества и ВиК асоциации. В срещата участваха и зам. министър Николай Нанков, Радослав Русев – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството в сектор ВиК и експерти от министерството.

„За да модернизираме и подобрим качеството на ВиК сектора, са необходими повече от 11 млрд. лв., което е огромна инвестиция“, посочи министър Лиляна Павлова по време на срещата и подчерта значението на европейските фондове. „От европейските програми, най-вече ОПОС, можем да разчитаме на 2,5 млрд. лв. за инвестиции. Инвестиции в сектора могат да се набавят и от Оперативна програма „Развитие на селските райони“, както и от бюджета”, добави тя.

Министър Павлова информира, че за реализиране на реформата в сектор ВиК в МРРБ е създаден специален съвет, който ще работи съвместно с всички заинтересовани страни - МОСВ, ДКЕВР, МФ, МЗХ, МЗ, НСОРБ и областните администрации, синдикалните организации в сектора, БАВ и БСК, съюза на ВиК операторите.

Радослав Русев, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по въпросите за ВиК, представи етапите, които ще бъдат извършени за реализиране на реформата. Той акцентира върху привличането на повече инвестиции, подобряването на качеството и адекватна цена, като поставени цели, които да бъдат постигнати с извършването на промените в сектора.

До момента като част от реформата са изготвени 52 мастър плана. До края на годината трябва да се подпишат договори между ВиК асоциациите в страната и ВиК операторите с продължителност 15 години.
„Разчитаме много, че ВиК асоциациите ще създадат открита и оперативна среда на работа, в която кметове и областни управители ще създадат подход за регионално управление на ВиК инфраструктурата“, каза още той.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: воден сектор   МРРБ   ВиК асоциации   ВиК оператори  

Област: Събития  

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Акварор - Бояджиев и Синове
Последно от Събитията
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...