Water Bulgaria  

Проведе се международна конференция за намаляване на загубите на вода

13.11.2013   |   Събитията
 

На 11 и 12 ноември т.г. в Интер Експо Център, София се състоя шестото издание на международната конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”. Събитието се организира от Българската асоциация по водите с подкрепата на Европейската асоциация по водни ресурси (EWRA). Присъстваха специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията, и доставчици на оборудване.

Събитието бе открито от Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, Добромир Симидчиев, зам.-министър на регионалното развитие и Атанас Паскалев, зам.-председател на БАВ.

В първата част на лекционната програма Бамбос Хараламбос от J2C Water, Кипър запозна присъстващите с иновативни подходи за намаляване на водата, неносеща приходи. Нови методи за откриване на течове представи Александър Георгиев от Себа КМТ България. Иван Бърдаров информира участниците за процеса на производство на полиетиленовите напорни тръбопроводи в Пайплайф България.

Втората сесия на конференцията бе открита от Ян Янсен от J2C Water, който представи пример за подготовка и реализиране на успешна реформа във ВиК дружествата. Интерес предизвика презентацията на проф. д-р инж. Ганчо Димитров от катедра ВКПВ на УАСГ на тема „Намаляване на търговските загуби на вода във водоснабдителните системи”. Проф. Димитров представи две решения на проблема – UFR клапи и нов поплавък вентил.

Деница Димитрова, регионален мениджър на АУРО България, запозна специалистите с три системи за облицовка на резервоари за питейна вода с термопластмаса. Участниците в събитието проследиха с интерес и презентацията на Пламен Рачев от Софийска вода, който разказа за успешните практики на дружеството в намаляването на загубите на вода.

Третата сесия включваше презентациите „Приложение на вибродиагностиката във водния сектор” на Христо Христов от Прострийм Груп, „Ефективни методи за намаляване на водните течове” на К. Тотова от ДХИ и представяне на софтуерния инструмент Calculeator за оценка на водния баланс от Бранко Вучияк, Босна и Херцеговина.

Александър Маринчев от БАВ анонсира създаването на Знак за качество на БАВ – маркировка с доброволен характер, която ще гарантира по-високо качество на влаганите в продуктите материали. Предстои Асоциацията да премине процес на акредитация и ще стартира със сертфицирането на пластмасови тръби за инфраструктурни проекти.

През втория ден от конференцията Аспарух Камбуров от Българска геоинформационна компания представи решенията на Trimble за икономия на вода. След него Орлин Биков от Хидростоп-ПВ разясни методите за хидроизолация на водоеми и други съоръжения с материали на фирма Ксайпекс. Добромир Симидчиев представи четири добри практики за намаляване на загубите на вода.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: БАВ   ВиК   загуби на вода   UFR клапи   резервоари   термопластмаса   вибродиагностика  

Област: Събития  

Кселекс

Подобни статии

Wilo
STIKO BG

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Кселекс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПартньориПроектиВидео на седмицатаБраншови акцентТехнологииПредстоящоИнвестицииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/Семинари
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...