Water Bulgaria  

ЕК отчита напредък в събирането и обработката на отпадни води в Европа

16.08.2013   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Подобрения в събирането и обработката на отпадните води в Европа показват последните изследвания на ЕК. Въпреки напредъка обаче Комисията отчита все още големи различия между отделните държави членки.

Изготвеният от Комисията доклад, който обхваща периода 2009 г. и 2010 г. показва, че  преобладаващата част (91%) от замърсените води от големите градове на ЕС се подлага на по-щателно пречистване, което е значителен напредък по отношение на положението, отразено в предишния доклад (77%).

Отчита се и подобряване на качеството на водите за къпане, благодарение на по-доброто пречистване на водите и по-редките изхвърляния на необработени канализационни води в околната среда.

В доклада е посочено, че събираемостта на отпадните води е на много високо ниво, като 15 държави членки събират 100% от общото си количество замърсена вода.
Степените на съответствие по отношение на по-строгото пречистване за борба с еутрофизацията и за намаляване на бактериологичното замърсяване, което би могло да се отрази на човешкото здраве, са 77% като цяло. Държавите членки от ЕС-12 са достигнали средно едва 14%, а Австрия, Германия, Гърция и Финландия - 100% изпълнение.

Но в приложение към доклада, в което се сравнява положението в 27 европейски столици, е изразена загриженост: само 11 от 27-те столици имат подходяща система за събиране и пречистване на водите, въпреки че стандартите са определени преди повече от 20 години.

     
Източник: ЕК; снимка: sxc.hu

Ключови думи: отпадни води   ЕС-12   Европейска комисия  

Област: Бизнес  

Кселекс
Подобни статии
Wilo
STIKO BG
ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Кселекс

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПартньориПредстоящоПроектиБизнесВидео на седмицатаИнвестицииБраншови акцентСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииОбучения/СеминариОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...