Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Water-Bulgaria.com TLL Media TLL Media
 
Water-Bulgaria.com
Wilo
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА
STIKO BG

НОВИНИ

22.10.2020   |   ВиК - Бургас търси изпълнител за реконструкция на ВиК мрежи
21.10.2020   |   Pulsar Process Measurement се ребрандира и променя уеб адреса си
15.10.2020   |   Асоциацията по ВиК в Добрич одобри проект на бюджет за 2021 г.
Prominent
Електра Помп
Профил
Химкомплект
 

Статии

Търси
Abonament EngRe

Противопожарни помпени станции

Противопожарните инсталации са сред основните елементи на системите за сигурност във всяка една сграда, независимо от нейното предназначение – офис, жилищна и т. н. Навременното погасяване на възникнал пожар значително би намалило евентуалните щети и би опазило живота и здравето на хората. Известен факт е, че огънят е една от най-бързо разрастващите се и в същото време трудна за овладяване стихии.

За много кратко време той може да засегне и унищожи немалка част от сградата. В същото време, в сградите възможните източници на пожар също не са малко. Това превръща противопожарните инсталации в едни от най-отговорните по отношение на безопасността на сградата. От тяхната надеждност и ефективна работа зависи животът на хората при възникване на извънредна ситуация. Сред най-широко използваните противопожарни инсталации са спринклерните, чиято ефективна работа пряко зависи от противопожарната помпа.

Противопожарната помпа
е основен компонент на всяка спринклерна гасителна инсталация, което определя и високите изисквания към нея. Необходимо е противопожарните помпи да могат да осигурят максимална надеждност и безотказност на инсталациите. Това е и причината стандартите в тази област да са изключително строги по отношение на използваните помпи и помпени групи.

Основните параметри на противопожарните помпи са съответно дебит, налягане, напорно-дебитна характеристика и максимална нетна положителна смукателна височина NPSH. По отношение на работната характеристика е необходимо максималният напор и напорът при нулев дебит да съвпадат, а общият напор да намалява постоянно с увеличаването на дебита т. е. помпата да се характеризира със стабилна работна характеристика.

Сред най-често използвания вид помпи в ролята на противопожарни са центробежните. Те могат да бъдат задвижвани от електрически мотор или дизелов двигател, с хоризонтално или вертикално разположение на ротора. Помпите обикновено се поставят върху здрава носеща рама и се управляват от специално предназначена за тази цел система.

В зависимост от конструкцията управлението може да бъде ръчно, автоматично или дистанционно. Помпената система, освен в ролята си на спасително оборудване при пожар, захранващо външната водопроводна мрежа или вътрешни противопожарни инсталации и специализирани съоръжения за гасене на пожар, може да се използва и в процеса на водоснабдяване за повишаване на налягането, водоочистка и водоподготовка. Като противопожарни помпи могат да се използват и хидрофорни агрегати, в които влизат от 1 до 6 помпи. Принципно, хидрофорните уредби представляват съоръжения, състоящи се от две основни части, взаимодействащи помежду си – помпен агрегат и един или няколко затворени резервоара с водно-въздушен контрол на налягането (хидрофор). Те могат да бъдат окомплектовани с бутални, центробежни или други видове помпи, монтирани на обща рама и управлявани от общ контролер.

Помпите, предназначени за противопожарните помпени станции, обикновено се изработват от високоустойчиви сплави, което гарантира високо качеството и дълг експлоатационен срок на оборудването. Необходимо е противопожарната станция да може да сработва мигновено и 5-10 години след нейното поставяне.

Поради отговорността на оборудването е необходимо то да бъде сертифицирано и да е съобразено със съответните стандарти. Помпите трябва да осигуряват необходимото налягане в най-високите и най-далеч разположените хидранти при най-високо потребление на вода.

Производителите предлагат голямо разнообразие от помпени станции и системи за ефективно и своевременно пожарогасене.

Автоматични противопожарни помпени станции
Днес по-широко разпространени са станциите с автоматично управление, които разполагат с блок за управление. При възникване на пожар от автоматичната пожарогасителна система се подава сигнал към управляващия блок, който подава команда към помпената станция за стартиране. Основно изискване към помпените станции е те да бъдат оборудвани с две помпи – работна и резервна. В случай на авария и отказ на работната помпа, сработва резервната. Липсата на резервна помпа се допуска, в случай че общите потребности от вода за противопожарни цели не превишават 20 dm3/s, а също така при помпени станции, които не са в непрекъснат режим на работа, а се намират само в състояние на готовност за пуск. В противопожарните помпени станции, които работят в система на непрекъснато подаване на вода, наличието на резервна помпа е наложително.

Добре е да се има предвид, че ако помпената станция е с няколко помпи, тази от тях, която се използва за резервна, да е с параметрите на най-голямата от инсталираните. Необходимо е също и наличието на пилотна помпа, която да поддържа налягането в колектора. В случай на теч или при ограничена консумация пилотната помпа допълва противопожарната инсталация.

Наличието на работна, резервна и пилотна помпа е регламентирано и от наличните норми и стандарти в областта. Сред нормативно регламентираните изисквания са и използването на пресостатно управление, без възможност за изключване на помпите, както и всяка помпа да бъде оборудвана със свое табло за управление и да бъде захранвана от два независими енергийни източника. По отношение на вида на енергийния източник, обикновено се използват няколко системи – помпи, захранвани с електроенергия, комбинация от електрическа помпа и помпа с двигател с вътрешно горене или помпи с дизелови двигатели.

Добре е да се има предвид, че не е разрешено изграждането на каквато и да е защита на помпите, дори и при риск за повреда на самите агрегати. Единствената защита, която се допуска, е от работа на сух ход. Препоръчва се при използването на помпи с електродвигатели, те да бъдат свързани с отделен кабел. В случай на потребление на вода за противопожарни цели, което надвишава 20 dm3/s, е добре помпите да бъдат захранвани от две независими една от друга електромрежи. В случаите, при които се използват двигатели с вътрешно горене, е необходимо да се осигури резервно гориво за 4 часа работа при пълно натоварване.

За да се осигури правилна и ефективна работа на помпената система, специалистите препоръчват да се извършва периодичен контрол на оборудването.

Проектни изисквания
Препоръчително е противопожарните помпени станции да се обособяват в отделна пожарна зона. В случаите, в които помпените станции са разположени до други обекти или се намират в такива, е добре да бъдат отделени от тях с противопожарни елементи като стени, врати и други.

Когато се предвижда помпените станции да захранват външни противопожарни системи, те се проектират за едновременно черпене на вода от два съседни външни хидранта. В случаите, при които помпените станции ще захранват вътрешни противопожарни системи, обикновено се предвижда едновременно черпене на вода от два съседни хидранта или крана, разположени на най-неблагоприятно от хидравлична гледна точка място, инсталирани на един етаж или в една пожарна зона.

За високи сгради с подземни етажи или височина над 25 m, за складови и производствени помещения, характеризиращи се с обща площ за противопожарна охрана, надвишаваща 3000 m2 и огнеопасност, надвишаваща 500 MJ/m2 или избухливост, както и за сцени и театрални кулиси, обикновено се предвижда едновременно черпене на вода от четири съседни водопроводни крана.


Източник: сп. ТД Инсталации; снимки: www.dreamstime.com

Етикети:   противопожарна помпена станция   противопожарна инсталация   хидрофорен аграгат   центробежна помпа   пожарогасителна система  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА НА ВиК
на специализирания портал Water-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сентра ООД
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG